Uutta tutkimustietoa aspiriinista: Annoskoolla ei juuri merkitystä sydänoireiden ehkäisyssä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet ehkäisevät sydänpotilaiden uusia oireita ja sairastumisia, mutta annoskokojen vaikutuksista on ollut erimielisyyttä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella annoksella ei kuitenkaan ole kovin suurta väliä hyötyjen eikä haittojen kannalta.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja sen perusteella 81 mg ja 325 mg päiväannokset vähentävät potilaiden uusia sydäninfarkteja ja aivoverenkiertohäiriöitä yhtä hyvin. Myös riski menehtyä runsaan kahden vuoden seurannan aikana pieneni yhtä paljon.

Aspiriinilääkitykset voivat pitkään jatkuessa altistaa suolistoverenvuodoille ja sen vuoksi annokset pyritään pitämään mahdollisimman pieninä. Tässä aineistossa sairaalahoitoa vaativia verenvuotoja oli kuitenkin suurin piirtein saman verran kummassakin ryhmässä riippumatta käytetystä annoksesta.

Tutkijoiden havainnot osoittavat aspiriinilääkityksen auttavan sydänpotilaita sekä pienillä että suurilla annoksilla. Käytännössä parempi on kuitenkin käyttää pieniä annoksia, sillä potilaat noudattavat silloin lääkityksiään paremmin ja mahdollisten haittavaikutusten riski on pienempi.

Tutkimukseen osallistui 15 000 sydän- ja verisuonitautia potevaa, joista puolet satunnaistettiin saamaan asetyylisalisyylihappoa päivittäin 81 mg ja puolet 325 mg. Suomessa käytetään yleensä 100 mg ja 250 mg annoksia.

Katso myös: Tämä verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin. Toimittaja kävi testaamassa!

MTV:n toimittaja testasi: Uusi verianalyysi lupaa paljastaa sydämen iän ja riskin sairastua kansantauteihin 6:10

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat