Tutkimus: Raskaudenaikaiset antibioottikuurit voivat tehdä lapsesta lihavan

Raskauden aikana useita antibioottikuureja saaneiden äitien lapset näyttäisivät olevan muita todennäköisemmin lihavia seitsemänvuotiaina. Aiemmissa tutkimuksissa myös varhaislapsuuden antibioottikuurit on yhdistetty lihavuuteen.

Tulokset perustuvat 43 000 lapsen ja heidän äitiensä tietoihin, ja niiden mukaan 2–3 antibioottikuuria raskauden aikana liittyi 20 prosenttia suurempaan ja yli 4 kuuria noin 40 prosenttia suurempaan lihavuusriskiin. Vertailukohtana olivat lapset, jotka eivät olleet altistuneet antibiooteille sikiöaikana. Voimakkain yhteys näytti olevan raskauden keskivaiheilla.

Yllä olevalla videolla näytetään, mitä tapahtui, kun äidin nähtiin juovan kaljaa, vaikka hänellä oli vauva sylissään.

Havainnot viittaavat antibioottialtistuksen olevan yksi lasten lihavuutta edistävä seikka, mutta lääkitysten lisäksi muutkin tekijät voivat selittää yhteyden. Lapsuudessa sairastetut infektiotaudit on joissain tutkimuksissa liitetty suurempaan lihomisriskiin. Onkin mahdollista, että osa nyt saaduista tuloksista johtuu äidin sairastamasta infektiotaudista, jota raskauden aikana lääkittiin antibiooteilla. Tämän aineiston perusteella mekanismista ei tosin voi sanoa mitään varmaa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja