Annimari Korte sai asuntoautolla saapuneita kutsumattomia vieraita – "huijarien jouluaatto" huolettaa pika-aituria: "Olen varma, että jotkut käyttävät tämän tilaisuuden hyväkseen"

Pika-aitajuoksija Annimari Korte on innoissaan – kohta pääsee jälleen kisaamaan 2:36
Arvokisat peruuntuivat, mutta Annimari Korte jahtaa silti ennätystään – "Siinä on tarpeeksi motivaatiota tähän kesään."

Pika-aituritähti Annimari Kortteen oveen koputettiin 18. toukokuuta Helsingissä. Asialla olivat Suomessa antidopingtyötä tekevät ihmiset, jotka olivat saapuneet ottamaan näytettä.

Testaajat karauttivat paikalle asuntoautossa, jossa Korte myös antoi näytteensä.

– Asuntoautoissa voimme mennä testaamaan urheilijoita heidän kotiinsa, ilman, että menemme todellisuudessa hänen kotinsa sisälle. Siten voimme varmistaa, että ympäristö on turvallinen testausta varten, Suomen urheilun eettisen keskuksen testauspäällikkö Katja Huotari kertoo ruotsalaislehti Expressenille.

Viime vuonna sadan metrin aitojen uudeksi Suomen ennätykseksi ajan 12,72 pinkaissut Korte puki hanskat käsiinsä ja maskin kasvoilleen ja kipusi asuntoautoon.

– Siellä oli sekä pöytiä että vessanpönttö. Se oli tilava ja siisti. Jätin veri- ja virtsanäytteen, eikä siinä ollut mitään ongelmia, Korte raportoi.

– Minusta on mahtavaa, että Suomessa antidopingtoimisto (Suek) on löytänyt tällaisen tavan jatkaa testauksen tekemistä, myös näinä vaikeina aikoina. Se tuntui tavalliselta dopingtestiltä, se vain tehtiin asuntoautossa.

Expressenin mukaan antidopingtyöntekijöillä on käytössään vastaavanlaisia asuntoautoja myös muissa Pohjoismaissa, mutta kaikkialle testauksen uudet tuulet eivät ole puhaltaneet koronaviruspandemian aikana.

Useissa maissa testaamista on vähennetty koronaviruksen vuoksi radikaalisti, joissakin paikoissa se on lopetettu kokonaan. Expressen kutsuu vallitsevaa tilannetta "huijarien jouluaatoksi".

Se saa Kortteen huolestuneeksi, sillä nyt vilpintekijöiden määrä lajissa kuin lajissa on luultavasti kasvanut.

– Jotkut urheilijat voivat doupata täysin vapaasti juuri nyt, ja se on huolestuttavaa. Olen varma, että jotkut käyttävät tämän tilaisuuden hyväkseen, mutta toivon, että se on vain pieni vähemmistö. Ja toivon todella, että sellaiset tapaukset voidaan paljastaa testeillä myöhemmin tulevaisuudessa, Korte tuumii.

"Jos joku rikkoisi maailmanennätyksen"

Lukuisten dopingkäyttäjien kertomusten perusteella on todettu, että muutaman viikon intensiivisellä dopinginkäytöllä voi olla todella pitkäkestoisia vaikutuksia. Testausjärjestelmän aukon vuoksi mitään tämän vuoden 6. huhtikuuta ja 1. joulukuuta välisenä aikana tehtyä yleisurheilutulosta ei hyväksytä perusteena olympialaisiin pääsyyn.

Maissa, jossa testausjärjestelmä on pysynyt koronasta huolimatta pystyssä, se on urheilijoiden kannalta harmillinen tilanne.

Ruotsi jätti protestikirjeen Kansainvälisen IAAF:n linjauksesta. Asian vahvistaa Expressenille yleisurheilumaajoukkueen päävalmentaja Karin Torneklint.

– Mielestämme oli erikoista, että jos joku rikkoisi maailmanennätyksen tänä kesänä, eikä silti selviytyisi olympialaisiin. Ruotsissa se on meille erityisen tärkeää. Joissakin lajeissa on mahdotonta rikkoa karsintarajaa hallikisoissa, joten ensi kaudella rajan rikkomiseen käytettävissä oleva aika on todella lyhyt, koska kylmä ilmasto tekee kevätkaudesta niin lyhyen, Torneklint perustelee.

Ruotsin protestimieliala kuitenkin laantui, kun IAAF perusteli asiaa edellä mainitulla testausaukolla. Sen mukaan maakohtainen tarkastelu olisi ollut tilanteessa äärimmäisen ongelmallista.

Tokion olympialaiset on määrä järjestää heinäkuun ja elokuun taitteessa kesällä 2021.

Lue myös:

    Uusimmat