Mainos

Annikan karmiva piina: Tuntematon mies viestittelee ja seuraa työpaikalle – "Älä huoli tyttö kyllä me vielä nähdään"

0:23

Vainoamisesta kirjataan vuosittain satoja rikosilmoituksia. Nyt MTV Uutisten lukija kertoo tilanteestaan, johon edes poliisi ei pysty tällä hetkellä vaikuttamaan.

"Sulla on joku mies siellä ollu... Ei missään lue, että sulla on äijä"

Näillä sanoilla alkoi kirje, jonka Annika löysi pari viikkoa sitten teipattuna ulko-ovestaan. Kyseessä oli jo toinen kirje, joka oli allekirjoitettu samalla RHS-nimimerkillä.

Tilanne on nyt siinä pisteessä, että nuorelle naiselle on jätetty yhteensä viisi kirjettä ja hänen autonrenkaansa on puhkottu. Sisä-Suomen poliisilaitos vahvistaa vainoamisen tapahtuneen, mutta kertoo, että kirjeiden lähettäjä ei ole vielä selvillä.

Valekäyttäjä Facebookissa käynnisti piinan

Kaikki alkoi muutamia kuukausia sitten Facebookista.

Annika hyväksyi hänelle tuntemattoman käyttäjän lähettämän viestin, joka vaikutti viattomalta. 

Viestittely sujui alkuun normaalisti: henkilö kysyi häneltä kuulumisia ja Annika vastasi niihin. Pian tilanne mutkistui, kun tuntematon halusi ehdottomasti tavata kahden kesken. Annika kieltäytyi.

Tästä alkoi kuukausien piina.

– Estin käyttäjän ja ilmiannoin sen Facebookin ylläpidolle. Profiili poistettiin tämän jälkeen. Kuukautta myöhemmin sain taas viestejä, tällä kertaa eri käyttäjältä. Kyseessä oli sama henkilö, kertoo Annika MTV Uutisille.

Kun toinenkin Facebookin valekäyttäjistä saatiin kitkettyä, siirtyi piinaaminen internetistä oikeaan maailmaan. Henkilökohtaisesti osoitettuja kirjeitä tiputettiin postiluukusta, niitä teipattiin ulko-oveen ja jätettiin jopa työpaikalle. Tekijä ei jäänyt kertaakaan kiinni.

– Meillä ei ole yhtään epäiltyä. Tekijä on osannut asiansa, sillä hän ei ole jäänyt kiinni yhteenkään valvontakameraan, kertoo Annika.

Kirjeet eivät ole helppoa luettavaa. Niissä uhkaillaan perhettä, haukutaan naista ja annetaan ymmärtää, että häntä on seurattu hänen vapaa-ajallaan.

Asiaa on vainotun Annikan perheen ja ystävien lisäksi selvitellyt myös poliisi. Piinaavasta tilanteesta on kirjattu kaksi rikosilmoitusta: ensimmäinen vainoamisesta ja toinen tilanteesta, joka sattui eräänä heinäkuisena keskiviikkona.

– Olin lähdössä aamulla töihin, kun huomasin, että joku oli käynyt puhkomassa autoni takarenkaat. Kävin vielä saman päivän aikana tekemässä rikosilmoituksen, sillä kyseessä on ollut varmasti sama henkilö, Annika epäilee. 

Asiakaspalvelijana työskentelevä Annika kertoo piinan seuranneen häntä myös työpaikalle: jokainen asiakas on mahdollisesti epäilty.

Ainoa keino on odottaa

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Pauli Pitkäkoski ei voi kommentoida yksittäistä tapausta, mutta vahvistaa, että tutkinta asiasta on käynnissä.

– Niiden tietojen perusteella mitä poliisilla on tässä vaiheessa, ilmoitus on kirjattu vainoamisena.

Vainoaminen on rikoslaissa kohtuullisen tuore lisäys, sillä se on ollut rangaistavaa vasta vuodesta 2014 lähtien.

Vainoamisen tunnusmerkistöt täyttyvät, jos henkilö toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten vainoaa toista niin, että se aiheuttaa vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Annika ainakin kertoo pelkäävänsä, eikä suotta.

– Emme tiedä, onko tämä henkilö harmiton, eli jääkö asia mahdollisesti tähän vai onko hän valmis menemään pidemmälle.

Annikan mukaan ainoa keino edetä nyt on odottaa.

Odottaa, että jotain tapahtuu tai odottaa, että piinaaminen loppuu. Elämä on joka tapauksessa laitettu uusiksi.

– Joudun olemaan jatkuvasti varpaillani, että missä tämä henkilö mahtaa seuraavaksi olla tai mitä hän keksii tehdä.

Pitkäkosken mukaan poliisilla on nyt hankala tilanne edessään selvittäessään mahdollista tekijää. Kun vainoajasta ei ole tietoa, joutuu poliisi käynnistämään omia tutkintojansa selvittääkseen tämän henkilöllisyyden.

– On täysin mahdotonta, että paikalla olisi joku koko ajan päivystämässä. Poliisilla ei tule varmasti koskaan olemaan sellaisia resursseja. Pyrimme nyt selvittämään, onko kirjeissä jotain, mistä lähettäjän voisi tunnistaa, toteaa Pitkäkoski.

Annikan nimi on muutettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.