Mainos

Annan tapasi Libanonin johtoa Beirutissa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapasi tänään Beirutissa Libanonin johtoa. Loppuviikolla Annan vierailee Israelissa, Syyriassa ja Iranissa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan aloitti tänään ponnistelut, joiden pyrkimyksenä on Libanonin hauraan tulitauon vahvistaminen pysyväksi aselevoksi.

Annan aloitti Lähi-idän kiertomatkansa tänään Beirutista, missä hän tapasi muun muassa Libanonin pääministerin Fuad Sinioran ja parlamentin puhemiehen Nabih Berrin. Shiiamuslimi Berri tunnetaan Hizbollah-järjestön läheisenä liittolaisena.

- Elämme kriittisiä aikoja Libanonin suhteen. Siksi minusta oli erittäin tärkeää tulla tänne itse keskustelemaan Libanonin viranomaisten kanssa sodan seurauksista, Annan sanoi vierailullaan.

"Israelilaisvangit vapautettava"

Annan vaati vierailullaan, että Hizbollahin on vapautettava siepatut israelilaissotilaat. Israelilta pääsihteeri puolestaan toivoo Libanonin saarron lopettamista.

Puhemies Berri kertoi tapaamisen jälkeen valittaneensa Annanille yhä jatkuvasta Libanonin saarrosta sekä Israelin toistuvista tulitaukorikkomuksista. Israel on sanonut, ettei se lopeta saartoa ennen kuin kansainväliset joukot ottavat raja-alueen valvontaansa ja estävät asekuljetukset Hizbollahille.

Pääministeri Siniora puolestaan kertoi, että hänen ja pääsihteerin keskusteluissa käsiteltiin rauhanturvaajien roolia.

- Keskustelimme kansainvälisten joukkojen saapumisesta sekä Israelin vetäytymisestä, jonka tulee tapahtua nopeasti, Siniora sanoi.

Seuraavina kohteina Israel, Syyria ja Iran

Annan jatkaa Lähi-idän kiertomatkaansa huomenna Israeliin. Torstaina pääsihteerin on määrä saapua Syyriaan. Annanin on tarkoitus käydä myös Iranissa.

Ranskan presidentti Jacques Chirac varoitti tänään, että taistelut saattavat alkaa uudelleen, mikäli alueelle ei nopeasti saada kaikkia osapuolia sitovaa pitkäaikaista sopimusta.

- Vaihtoehtoina ovat vihollisuuksien jatkaminen, mikä avaisi pysyvän kuilun osapuolien välillä, tai kestävän ja laajan sopimuksen aikaansaaminen, Chirac sanoi.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.