Mainos

Anna nousi pyörätuolista hevosen selkään ampumaan jousella – harjoittelee Iranissa lajihuippujen kanssa: "Kannattaa haaveilla"

1:56

– Unelma, josta ei uskonut unelmoidakaan, ja sitten se käy toteen.

Näin kuvailee MTV Uutisille Anna Minkkinen, 21, harrastustaan ratsujousiammuntaa, joka on vienyt nuoren naisen kilpailemaan ja harjoittelemaan Iraniin lajin parhaiden kanssa.

Oheisesta kuvagalleriasta voi katsoa, kuinka vauhdikasta touhua laji parhaimmillaan on.

Noin kolme vuotta sitten Minkkinen joutui pyörätuoliin. Miekkaillessa syntynyt rannevamma paheni, kun ranteen kolmiorusto repesi ja kyynärluun pää työntyi sen läpi. Myöhemmin samana vuonna Minkkisen polvet kipeytyivät asentovirheen ja lihasepätasapainon vuoksi, ja aiemmat lempiharrastukset, teräs- ja pehmomiekkailu, täytyi unohtaa. Kipeillä ranteilla ja polvilla hän kykeni kuitenkin jatkamaan lapsuudenajan harrastustaan ratsastusta – ja ampumaan jousella.

– Tilanteen hetkellä epäiltiin reumaa tai vammaa (olin satuttanut polveni aikaisemmin tiputtuani hevosen selästä) ja tutkimusten tekeminen kesti melko kauan. Sinä aikana minua pyydettiin välttämään kaikkea kipua tuottavaa liikettä, joten normaalien asioiden hoitamiseksi oli turvauduttava pyörätuoliin.

– Pystyin ampumaan jousella ja poikaystäväni auttoi minua niin että pääsin tallille, jakkaralla hevosen selkään ja metsään ratsastamaan niin etten ihan tullut mökkihöperöksi sairauslomalla. Tällöin myös ammuin hevosen selästä omaksi ilokseni, ennen kuin tiesin että kyse on tavallaan oikeasta urheilulajista, Minkkinen jatkaa.

Keväällä 2015 Minkkinen kilpaili lajissa ensimmäistä kertaa Kemiön saaressa sijaitsevalla Rohan tallilla.

– Vapauden huuma ja alkukantainen ilo, yhteistyö hevosen kanssa. Täytyy olla aivan täysin keskittynyt, jotta voi osua, Minkkinen kuvailee lajin riemuja.

– Sain selville, että ratsujousiammunta on maailmanlaajuinen laji, jossa voi päästä kisaamaan ja voi lähteä mielettömille seikkailuille ulkomaille, niin siitä se sitten lähti tavallaan ihan lapasesta.

Lähtö Iraniin järkytti perheen

Ja niin Anna Minkkinen "lähti lapasesta", aina Iraniin asti.

– Se oli jännittävää, järkytys perheenjäsenille, ystäville ja kaikille. Mutta en kyllä kadu sitä hetkeäkään!

– Iranissa on yksi maailman parhaista ratsujousiammunnan opettajista Ali Ghoorchian. Hänen kanssaan ratsastimme vuorilla, ammuimme maasta, heti ekan päivän jälkeen aloimme myös ampumaan hevosen selästä, Minkkinen kertoo.

Verkkojulkaisu Raymondin YouTube-videolla Minkkinen harjoittelee Ghoorchianin kanssa.


Minkkinen on harvinaisuus maailmalla, sillä hänen lisäkseen ratsujousiammunnan maailmanmestaruuskilpailuissa on vajaa parikymmentä naista. Suomessa Minkkinen toimii myös noin satapäisen harrastajajoukon valmentajana.

– Olen tasa-arvon lähettiläs Suomesta. Iranissa naiset ovat kanssa innostuneet, kun opettajan mukaan ovat sanoneet, että kun tuo Annakin vain menee, Minkkinen naurahtaa.

Metsästysperinteitä ja mielenhallintaa

Lajissa tärkeitä ovat perinteet. Annan nuoliviini on hänen iranilaisopettajansa tekemä, vaatteet puolestaan Annan omaa käsityötä, persialaisperinteiden mukaan valmistettuna.

– Etenkin Aasiassa on tärkeää lajin historia, mistä se on tullut – sodasta ja metsästyksestä. Osassa kisoja toivotaan perinteistä pukeutumista. Tässä yhdistyy moderni urheilulaji ja ikivanha taito, jota halutaan ylläpitää.

Opettaja Alin suku on ollut kevyttä ratsuväkeä ja kouluttanut haukkoja ja kotkia metsästykseen. Ali on itsekin metsästänyt hevosen selästä.

Vaikeinta lajissa on Minkkisen mukaan oman mielen hallinta. Kun kisassa on nuolen ampumisen vuoro, mieli on tyhjä muusta. Kuulostaa varmasti tutulta suomalaisille tutummassa lajissa, ampumahiihdossa.

"Lähtekää haaveiden perään"

Mutta miten suomalaishevoset tottuivat siihen, että heidän selästään ammutaan jousia?

– Bambi on ollut tässä käytössä alle pari viikkoa, ja osaa olla keihäiden kanssa, ei hätkähdä äänistä. Ollut siksi minullekin helppoa, mutta huomaa, että heti kun on uusi tilanne, niin sitten taas vähän jännittää, molemmat ruokitaan toistemme jännitystä.

Tällä kertaa Bambia jännitti kuitenkin tv-kamera nuolia enemmän.

Annan nousu pyörätuolista Iraniin ampumaan nuolella rohkaisee toivottavasti muitakin haaveidensa pariin.

– Ei kannata jättää tekemättä, kannattaa haaveilla, lähteä haaveiden perään vaikka sinne Iraniin.

Täydennetty ja muokattu tietoja Minkkisen rannevammasta ja sen seuraamuksista 3.5. klo 11.47.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.