Angry Birds sai 20-vuotiaan uzbekistanilaisen innostumaan suomen kielestä – nyt Anna suuntaa Suomeen opiskelemaan pelialaa

Uzbekistanilainen Anna aikoo tulla Suomeen opiskelemaan pelialaa Peter Vesterbackan innoittamana – Vesterbacka kertoo omin sanoin, minkälaisesta projektista on kyse 9:36
Vesterbacka tuo ulkomaalaisia opiskelijoita Suomeen opiskelemaan uuden projektinsa kautta

Angry Birdsin kautta tutuksi tullut liikemies Peter Vesterbacka haluaa tuoda Suomeen lukiolaisia Uzbekistanin lisäksi ainakin Vietnamista. Tavoitteena on vähentää Suomessa olevaa osaamisvajetta heidän avullaan.

Peter Vesterbacka kertoi Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että oppilaita ollaan tuomassa hänen perustamansa Finest Future -yhtiön kautta. Vesterbacka on myös itse vieraillut hankkeen tiimoilta Uzbekistanissa ja tapasi siellä 20-vuotiaan Anna Mishenkovan.

– Oli hämmentävää, kun jaoin kuvia Twitterissä Uzbekistanin ministeriöstä ja häneltä tuli viesti. Sovimme tapaamisen ja tuli ilmi, että hän oli itse opiskellut suomen kielen internetistä. Olin ensimmäinen suomalainen, jonka hän on ikinä tavannut ja jonka kanssa hän puhui suomea, Vesterbacka kertoo.

Anna Mishenkova kiinnostui suomen kielestä 12-vuotiaana Angry Birds -pelin innoittamana. Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin hän aikoo tulla Suomeen opiskelemaan pelialaa.

– Haluan tulla opiskelemaan Suomeen ja olla pelisuunnittelija Roviossa. Peter Vesterbacka on sankarini, Mishenkova sanoo ihaillen.

Suomen koulujärjestelmä Uzbekistanin roolimallina

Vesterbacka kertoo, että hänet kutsuttiin helmikuussa Uzbekistaniin ja hän tapasi siellä muun muassa maan opetusministerin.

– Presidentti ilmoitti, että siellä laitetaan koulujärjestelmä uusiksi ja Suomi toimii roolimallina. Siellä on aika iso projekti ja paljon hankkeita käynnissä, Vesterbacka kertoo.

Anna Mishenkovaa houkuttelee Suomeen Rovion lisäksi suomalaisen koulutuksen korkea taso.

– Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat parhaita maailmalla. Siksi haluan tulla Suomeen opiskelemaan. Olen hakemassa lähitulevaisuudessa Kajaanin ammattikorkeakouluun. Haluan myös päästä keskustelemaan suomalaisen kanssa suomea, Mishenkova haaveilee. 

Suomi tarvitsee nuoria tekijöitä 

Vesterbacka kertoo, että heidän on tarkoitus toteuttaa projektissaan Sallan lukion mallia. Siellä aloittaa joka vuosi kymmenen venäläistä opiskelijaa.

– He suoriutuvat keskivertoa paremmin kirjoituksissa ja moni heistä jää Suomeen. Se on tärkeää myös meidän työ- ja osaajavajeemme vuoksi. Osaajavaje näkyy joka puolella ja on iso haaste sekä Suomessa että Virossa. Me tarvitsemme nuoria tekijöitä, Vesterbacka kiteyttää.

Katso sekä Vesterbackan että Mishenkovan koko haastattelu artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat