Mainos

Angels in America -näytelmästä tuli arvostelumenestys

Helsingin Alppilassa entisen videovuokraamon ikkunoita ovat pitkään peittäneet jättimäiset Angels in America -pahvit. Pahveilla on mainostettu näytelmää, jonka esitystilat ovat Viipurinkadulla sijaitsevan kerrostalon alakerrassa.

Angels in America -näytelmää on esitetty lokakuun loppupuolelta lähtien, ja siitä on kehkeytynyt jo nyt arvostelumenestys. Suosittu oli aikanaan myös näytelmän pohjalta tehty televisiosarja, jonka tuotti HBO.

Teatteriversion ohjaajan Johanna Freundlichin mukaan näytelmän suosio ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

- Ei se suosio itsestään tule. Menestys riippuu siitäkin, miten se näytelmä tehdään. Tarinassa on toki paljon sellaista, mikä lumoaa, mutta ei se käsikirjoitus silti mikään resepti menestykseen ole.

Angels in American Suomi-versio on kuusituntinen näytelmä, joka esitetään kahdessa osassa. Ajankohta sijoittuu vuoden 1985 Yhdysvaltoihin, jolloin maan presidenttinä oli Ronald Reagan. Näytelmän päähenkilö on Aidsiin sairastunut homomies.

Näytelmässä sairaanhoitajaa näyttelevä Jani Toivola kertoo, että hän vaikuttui Angels in American käsikirjoituksesta jo opiskeluaikanaan New Yorkissa.

- Silloin oli ihan selkeä tunne, että lukee jotain sellaista, mitä ei ole kokenut koskaan aikaisemmin, tämän vuoden Linnan juhliinkin kutsuttu Toivola tunnelmoi.

Freundlichin mukaan katsoja samaistuu roolihahmoihin, vaikka he tuntuvatkin olevan kaukana omasta elämästä.

- Monet roolit ovat täysin ääripäitä, mutta heidän tarinaansa imeytyy pakostakin. Heihin alkaa samaistua siitäkin huolimatta, vaikka roolihahmo olisi vastenmielinen.

"Homokohu tuli kuin tilauksesta"

Enkeliä näytelmässä esittävä Krista Kosonen kertoo, että Angels in America liittyy hyvin Suomessa käytyyn homokeskusteluun.

- Tämä homokeskustelu tuli meille ikään kuin tilauksesta. Emme edes osanneet ennustaa kaksi ja puoli vuotta sitten, kun näytelmän harjoitukset alkoivat, että ensi-illan kynnyksellä täällä on meneillään näin kova homokohu, Kosonen naurahtaa.

Itsekin homoseksuaali Jani Toivola sanoo, että hänelle oli lohduttavaakin palata näytelmän harjoituksiin ja tekstin äärelle homokohun aikaan.

- Käsikirjoituksessa on juuri vastakkaista sanomaa sille, mitä homokeskustelussa käytiin. Näytelmä korostaa sitä, että asiat eivät ole niin mustavalkoisia, ja että jokainen ihminen on näkyvä tässä yhteiskunnassa.

Angels in American kaikki 15 esityspäivää on jo loppuunmyytyjä. Näyttelijät ja ohjaaja toivovat näytelmälle jatkoaikaa, jotta isompi määrä ihmisiä ehtisi nähdä sen.

Tony Kushnerin käsikirjoittama Angels in America on palkittu sekä Pulitzerilla että Tonylla. Suomen-työryhmä on harjoitellut teosta keväästä 2008 lähtien.

Katso Johanna Freundlichin, Krista Kososen ja Jani Toivolan haastattelu: (18.11.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.