Mainos

"Yksityiset monopolit ottavat sotekentän haltuun" – Li Andersson ryöpyttää Sipilää Meri-Lapin keskussairaalan ulkoistuksesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) viheltämään kokoomuslobbarien sote-pelin poikki. Andersson sanoi puoluevaltuustossa pitävänsä käsittämättömänä, että keskustaministerit yrittävät pestä kätensä Meri-Lappiin rakentuvasta 1,1 miljardin arvoisesta yksityisestä monopolista.

– Pääministeri Sipilä on vasta tämän ulkoistamispäätöksen jälkeen herännyt siihen uhkaan, että yksityiset monopolit ottavat sote-kentän haltuun, Andersson moittii.

Anderssonin mukaan puhe yhteisyrityksestä on harhaanjohtavaa, koska veronmaksajat kyllä rahoittavat pääomasijoittajien voitot, mutta Mehiläinen tekee päätökset yksin 80 prosentin omistusosuutensa turvin.

Paikalliset päättäjät päättivät viime viikolla Länsi-Pohjan keskussairaalan siirtymisestä Mehiläisen hoidettavaksi 15 vuodeksi sopimuksella, jonka irtisanomisesta seuraisi jopa 100 miljoonan euron lasku. Anderssonin mukaan ulkoistuksen taustalla on paikallispäättäjien huoli erikoissairaanhoidon palveluiden karkaamisesta.

Rahaliitosta kansanäänestys

Andersson otti puheessaan kantaa myös EU-kysymyksiin ja antoi tukensa vaatimukselle, että kansalaiset saisivat ilmaista mielipiteensä rahaliiton tulevaisuudesta kansanäänestyksellä. Rahaliittoa pitää hänestä uudistaa tavoilla, jotka helpottavat työllisyyttä, tasa-arvoa ja lisäävät jäsenmaiden talouspoliittista liikkumavaraa.

– Myös finanssipoliittiset säännöt ja Euroopan keskuspankin mandaattia on uudistettava. Ei ole järkeä pitää kiinni rajoituksista, joita suurin osa jäsenmaista jo valmiiksi rikkoo, Andersson sanoi.

Lisäksi on syytä luoda mekanismi ja pelisäännöt rahaliitosta eroamiselle, Andersson sanoi. Hän pani merkille, että hallitus on nyt siirtynyt samalle linjalle vasemmistoliiton kanssa ja kannattaa nyt valtioiden velkajärjestelymenettelyiden luomista euroalueelle.

Andersson asettui myös kannattamaan ajatusta, että EU:n jäsenmaat auttaisivat toisiaan nujertamaan työttömyyttä ja köyhyyttä. Erilliset rahastot tai nykyistä suurempi EU-budjetti voitaisiin rahoittaa ylijäämämailta, tasoittaen eroja jäsenmaiden välillä.

– Tämänkaltaiset aloitteet ovat kannatettavia, koska ne tuovat kaivattuja lisävaihtoehtoja toimimattomalle ja inhimillisesti kestämättömälle talouskurille. 

Juttua päivitetty ja otsikkoa muutettu 18.11. kello 13.05.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.