Andersen pelkää romahdusta

Amerikkalaisen energiajätti Enronin tilejä hoitanut ja rikossyytteen saanut tilintarkastusyhtiö sanoo, että syyte johtaa yhtiön romahdukseen. Yhtiötä vastaan on päätetty nostaa syyte oikeuden vastustamisesta. Asiasta kerrottiin tänään.

Andersenia syytettiin "laajalle levinneestä rikollisesta käytöksestä" ja siitä, että se tuhosi "tonneittain" asiakirjoja Enronin tilinpidosta. Kyseessä on ensimmäinen syyte, joka on nostettu Enron-skandaalin kieppeillä.
Enronin romahdus on Yhdysvaltain taloushistorian mittavin konkurssi. Sotkua selvittävät oikeusministeriön lisäksi monet kongressin komiteat. Andersenin lakimiesten mukaan syytteet ovat "asiallisesti ja laillisesti perusteettomia". Yhtiön mielestä muutaman työntekijän sooloilu ei voi olla koko firman syy.

Firman loppu

Andersen on myös sanonut, että syyte on 88 vuotta toimineen firman loppu. Yhtiöllä on noin 2300 yritystä asiakkaana, ja työtekijöitä Yhdysvalloissa on 27 000. Asiakkaista on kylläkin haihtunut jo melkoinen osa.

Nimekkäitä lähtijöitä ovat olleet mm. -lehtoyhtiö, asuntolainajätti ja lääkefirma Andersen on yksi Yhdysvaltain "viidestä suuresta" tilintarkastusyhtiöstä. Jos yhtiö tuomitaan syylliseksi, niin seurauksena on pahimmillaan puolen miljoonan dollarin sakko.

Huomattavasti vakavammaksi rangaistus muuttuu, jos yhtiön toiminta kielletään määräajaksi. Kyseessä ei ole Andersenin ensimmäinen lakiongelma: yhtiö maksoi juuri 217 miljoonaa dollaria sopiakseen syytteen osuudestaan -yhtiön sijoituspetokseen. Andersenin sanottiin peitelleen petosvyyhteä.

Laaja vyyhti

Andersen-syyte on kuitenkin vain yksi osa koko Yhdysvaltain tilintarkastusalaa ravistelevasta myrskystä. Talousanalyytikkojen mukaan kyseessä saattaa olla vain jäävuoren huippu, ja ensimmäinen paljastus laajassa korruptiovyyhdessä.

Yhdysvalloissa seurataan hermoistuneita mm. yhtiön asioita. Konkurssiin ajautuneen yhtiön epäillään harrastaneen saman tyyppistä kirjanpitoa kuin Enron-yhtiö ja monet muut yhtiöt ovat myös epäilyksen alaisia. Samalla on ryhdytty kritisoimaan sitä, että tilintarkastusyhtiö saa rahakkaita konsulttisopimuksia asiakasfirmoiltaan - tällainen käytäntö yleistyi selvästi 1990-luvulla. Tämä on johtanut selvään ristiriitaan hyvän tilintarkastustavan ja muhkeiden palkkioiden välillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat