Mariupolissa ukrainalaisjoukoilta loppumassa ammukset ja ruoka – "Ne, joilla on vielä raajat tallella, palaavat taistelemaan"

Ukrainalaisjoukoilta alkaa Mariupolissa loppua ruoka, ammukset ja lääkintätarvikkeet. Kaupungin pelätään kaatuvan lähipäivien aikana.

Ukrainalla on vaikeuksia puolustaa Mariupolia ja lähettää täydennyksiä Venäjän piirittämään kaupunkiin.

Presidentin neuvonantaja Oleksiy Arestovych sanoi sunnuntaina, että ukrainalaisjoukot ovat liian kaukana Mariupolista ja liian heikkoja murtaakseen Venäjän piirityksen.

Arestovychin mukaan Venäjän hävittäjät ja helikopterit pystyisivät helposti hyökkäämään avustusjoukkojen kimppuun ennen kuin ne ehtisivät kaupunkiin. Hänen mukaansa Ukraina on onnistunut toimittamaan jonkin verran ammuksia ja siirtämään vakavimmin loukkaantuneita sotilaita matalalla lentävien helikopterien avulla.

Ukrainan hallinnon mukaan Venäjä on kuitenkin tiivistänyt ilmatorjuntaansa, joten avustuslennot eivät ole enää mahdollisia.

Kyiv Postin mukaan Azovin pataljoona apulaiskomentaja Sviatoslav Palamar kertoo, että heitä on kehotettu varastamaan ruokaa ja aseita venäläisjoukoilta.

”Meidät katsotaan jo menetetyksi”

STT:n mukaan myös Mariupolia viikkokausia puolustaneet merijalkaväkiprikaatin sotilaat kertoivat maanantaina olevansa menettämässä kaupungin.

– Tämän päivän taistelu jäänee viimeiseksi, koska ammukset ovat loppumassa. Se merkitsee kuolemaa osalle meistä ja vankeutta lopuille, kirjoitti kaupunkia puolustavan 36. merijalkaväkiprikaatin edustaja Facebookissa.

Ukrainalaissotilaat kirjoittivat olevansa venäläisjoukkojen saartamina, STT kertoo.

Facebook-päivityksen mukaan yli puolet taistelijoista on haavoittuneita.

– Ne, joilla on vielä raajat tallella, palaavat taistelemaan. Jalkaväki on kaatunut ja tulitaisteluita käyvät nyt tykkimiehet, ilmatorjunta, radistit, autonkuljettajat, kokit ja jopa soittokunta, päivityksessä sanottiin.

Mariupolin puolustajien mukaan Ukrainan sotilasjohto ei ole halunnut enää tukea heitä.

– Kukaan ei halua kommunikoida kanssamme, koska meidät katsotaan jo menetetyiksi.

Mariupol jaettu kahtia

The Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon mukaan sunnuntaina Venäjän joukot onnistuivat ottamaan haltuunsa alueen Mariupolin keskustasta rannikolle.

Näin ollen kaupunki on ikään kuin jaettu kahtia, ja ukrainalaisjoukot ovat jääneet eristyksiin toisistaan Mariupolin pääsatamaan lounaassa ja Azovstalin terästehtaalle idässä.

Mariupolilla on Venäjälle suuri strateginen merkitys. Sen kautta se saisi maayhteyden Krimin niemimaan ja Donetskin ja Luhanskin separatistialuiden välille. Kyse olisi ensimmäisestä merkittävän kaupungin valtauksesta Venäjän hyökättyä 24. helmikuuta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on keskittämässä kymmeniä tuhansia sotilaita Itä-Ukrainaan seuraavaa hyökkäystä varten.

Video: Tältä Venäjän pommittama Mariupolin teatteri näytti ilmasta kuvattuna 10. huhtikuuta 

Tältä Venäjän pommittama Mariupolin teatteri näytti ilmasta kuvattuna 10. huhtikuuta 1:46

Venäjä on viime viikkojen aikana vetänyt joukkojaan Kiovan ympäristöstä ja ilmoittanut keskittyvänsä Itä-Ukrainan ”vapauttamiseen”

Myös Donetskin separatistialueen johtaja Denis Pushilin kertoi uutistoimisto Rian mukaan separatistien olevan valmiita kiihdyttämään taisteluita ukrainalaisjoukkoja vastaan.

Zelenskyi sanoi maanantaina CBS:n haastattelussa, ettei ole valmis luovuttamaan mitään osia Ukrainasta Venäjälle vaihtokauppana rauhasta.

Hän myös sanoi, ettei koskaan tule tunnustamaan Krimin niemimaata Venäjän alueeksi. Alue on ollut Venäjän miehittämä vuodesta 2014 alkaen.

Zelenskyi: Kymmeniä tuhansia kuollut

Zelenskyin mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä on todennäköisesti kuollut Mariupolin kaupungissa.

Zelenskyi kertoi asiasta videotapaamisessa Etelä-Korean parlamentin kanssa.

– Mariupol on tuhottu, kymmenet tuhannet ovat kuolleet, mutta silti Venäjä ei lopeta hyökkäystään, Zelenskyi sanoi.

Kuolleiden lukumäärää ei voida vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Katso myös: Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille (20.3.)

Mariupol kärsinyt silmitöntä tuhoa Venäjän piirityksessä – asukkaat hautaavat omaisiaan kerrostalojen pihoille 3:32

Mariupolista paenneet siviilit ovat kuitenkin kuvailleet kaupungin tilannetta epätoivoiseksi. Viime viikolla kaupungista paenneet Yuliia ja hänen äitinsä Tatiana kertoivat BBC:lle ihmisten näkevän nälkää.

– Ihmiset saavat hermoromahduksia. Yksi tuntemamme nainen hirtti itsensä. Ihmisiä haudataan kaduille, Yuliia sanoo.

– Matalia hautoja, korkeintaan puolen metrin syvyisiä, vähän multaa päällä. Ruumiita pitkin katuja, Tatiana lisää.

Katso myös: Ukrainasta paennut Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupoliin jääneistä vanhemmistaan: "Venäläiset piilottavat todisteista polttamalla ruumiit" 

Anastasiia ei ole kuullut kuukauteen Mariupolissa olevista vanhemmistaan – kaupungin pelätään kaatuvan lähipäivinä 2:58

Päivitetty klo 18.31: Korjattu virheellinen vuosiluku. Venäjä miehitti Krimin 2014, ei 2004.

Lue myös:

    Uusimmat