Toimittajat pääsivät katsomaan Venäjän valtaamaa Mariupolia – monet asukkaat kertoivat menettäneensä kotinsa

Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija 11:02
Kuinka merkittävä voitto Mariupolin valtaus Venäjälle on? Miksi Venäjä siirtää joukkoja Donbasiin? Kysymyksiin vastaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija.

Kansainväliset toimittajat pääsivät katsomaan Mariupolin kaupunkia Venäjän joukkojen mukana. Kaupunkiin jääneet asukkaat kertoivat olevansa toivottomia tulevaisuuden suhteen.

Venäjän viikonloppuna haltuunsa ottama Mariupolin kaupunki on kärsinyt mittavia tuhoja viikkokausia kestäneen saarron ja taistelujen aikana.

Kansainväliset toimittajat pääsivät katsomaan kaupunkia Venäjän joukkojen mukana kuluneella viikolla. Heitä ei kuitenkaan päästetty Azovstalin terästehtaalle, jossa viimeiset Ukrainan sotilaat antautuivat ja josta nämä evakuoitiin perjantaina.

Kaupunkiin jääneet asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle olevansa toivottomia tulevaisuuden suhteen. Kaupungissa ei ole ollut sähköä maaliskuun alusta lähtien.

– Täällä ei ole työtä, ei ruokaa, ei vettä, kertoi 52-vuotias Angela Kopytsa, jonka koti oli tuhoutunut pommituksissa.

Hän kertoi, kuinka taistelujen aikana hän jakoi vähäisen ruoan lastensa ja lapsenlapsensa kesken selviytyäkseen.

–Mikä tulevaisuus? Minulla ei ole toivoa mistään, hän sanoi.

Myös Elena Iljinan asuinrakennus oli tuhottu, ja hän itse oli muuttanut tyttärensä luokse asumaan. Ennen sotaa hän opetti yliopistossa. Iljinalla oli yllään vaatteet, jotka hän oli saanut lahjoitettuina.

– Minulla ei ole mitään jäljellä. Haluaisin asua asunnossani rauhassa, käydä töissä ja jutella lasteni kanssa, hän sanoi.

Venäjä harkitsee vaihtavansa ukrainalaisen petturioligarkin Azovstalin sotilaihin 

Venäjä saattaa olla valmis vaihtamaan Azovstalin terästehtaalta Mariupolista vangittuja sotilaita Ukrainan vangitsemaan ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukiin, sanoi Venäjän neuvotteluryhmään kuuluva Leonid Slutski lauantaina.

–  Mietimme sitä mahdollisuutta, Slutski sanoi Ria Novosti -uutistoimiston mukaan.

Maanpetoksesta epäilty Medvedtshuk pakeni kotiarestistaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta hänet saatiin myöhemmin kiinni.

Venäjän korkeimman oikeuden on määrä myöhemmin tässä kuussa määritellä piiritettyä Mariupolia viikkokausia puolustanut Azovin rykmentti terroristijärjestöksi, mikä saattaa mutkistaa vankien vaihtoa.

Lue myös:

    Uusimmat