Mainos

Analyytikot odottavat yrityksiltä hyviä tuloksia

Pankkien analyytikot odottavat yrityksiltä tällä ja seuraavalla viikolla pääsääntöisesti hyviä tuloksia. Syynä lievään optimismiin pidetään muutamilta toimialoilta jo saatuja tietoja sekä useiden talousindikaattoreiden voimakasta osoitusta ylöspäin.

- Ne tiedot mitä yrityksiltä on jo tullut, tosin enemmän globaalisti, ovat kuitenkin olleet ehkä odotuksiakin myönteisempiä. Sekä tuottopuoli että kulupuoli ovat menneet tuloksen kannalta hyvään suuntaan, sanoi Danske Marketsin maajohtaja Sampsa Laine.

Tuloskausi alkaa tällä viikolla, mutta esimerkiksi Fortumin, Elisan sekä tulosvaroituksen antaneen Nokian julkistuksia saadaan odotella vielä ensi viikkoon.

Laineen mukaan yritysten tuloskunto näyttää yleensä ottaen hyvältä, mutta hän arvioi markkinoiden olevan kuitenkin huolissaan loppuvuoden tilanteesta. Pörssikurssit laahaavatkin hieman verrattuna pitkä- ja lyhytaikaisiin talouden tilannetta kuvaaviin indikaattoreihin.

- Nyt on tietysti toinen vuosineljännes, ja markkinoiden huolena on enemmänkin loppuvuosi, että lässähtääkö tämä homma loppuvuonna sitten kuitenkin vähän, Laine pohtii.

Elpyminen politiikan aikaansaannosta

Nordean analyytikko Janne von Gerich pitää kuitenkin selvänä, että markkinoiden elpyminen on nyt käynnissä ja se jatkuu ainakin loppuvuoden.

- Jos katsotaan teollisuustuotantoa, siellä ollaan kaksinumeroisissa kasvuluvuissa edellisvuoteen nähden ja tilauksissa vieläkin vahvemmin, hän sanoo.

Tilastokeskuksen heinäkuussa julkaiseman mittauksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat toukokuussa yli 40 prosenttia vuoden takaisesta. Von Gerichin mukaan se johtuu lähinnä edellisvuoden surkeista tilausluvuista.

Danske Marketsin Sampsa Laine muistutti myös, että suuri osa nyt nähtävästä elpymisestä on elvytyspolitiikan aikaansaamaa.

Kolmen kuukauden tai puolen vuoden ajanjaksolla näkymät ovat kunnossa, mutta pidemmällä aikavälillä epävarmuus taas lisääntyy, varsinkin kun elvytyspolitiikkaa vähitellen vähennetään. Kansainvälisissä tilastoissa useat pidemmälle katsovat indikaattorit ovat jo lähteneet laskuun.

- Ne eivät suinkaan viittaa siihen, että uudelleen mentäisiin talouden supistumiseen, vaan siihen että toipumisvauhti hidastuu. Näyttää siltä, että loppuvuoden aikana nähtäisiin edelleen nopeaa kasvua, mutta sen jälkeen kasvu tasaantuisi, von Gerich sanoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.