Analyysi: Ranskan äärioikeistolaista puoluetta repii isän ja tyttären riita – sen sijaan suhde Venäjään on lämmin

Ranskan äärioikeistolainen Kansallinen rintama -puolue valmistautuu puheenjohtajansa Marine Le Penin johdolla ensi vuoden presidentin- ja parlamenttivaaleihin. Aiemmin tällä vuosikymmenellä puolue on saanut kampanjointiin lainoja Venäjältä. 

Kansallisen rintaman (FN) ja Vladimir Putinin Venäjän välit ovat lämpimät. FN kannatti avoimesti Ukrainalta vallatun Krimin liittämistä Venäjään, ja FN:n keskeisiä henkilöitä on vieraillut Venäjällä viime vuosina usein.

Kyse on ideologiasta ja rahasta.

Ranskalainen Mediapart-uutissivusto uutisoi viime vuonna venäläisten hakkereiden paljastuksiin nojaten, kuinka Kreml yritti keväällä 2014 houkutella Marine Le Peniä Krimille "tarkkailijaksi" kansanäänestykseen. Le Pen kieltäytyi vaalikiireiden takia, mutta kävi myöhemmin Moskovassa.

Kaksi miljoonalainaa

Vuonna 2014 FN:n entisen johtajan, Marine Le Penin isän, Jean-Marie Le Penin johtama yhdistys sai kahden miljoonan euron lainan. Rahat tulivat kyproslaiselta yhtiöltä, jota Mediapartin mukaan johti tuolloin entinen KGB:n jäsen.

Saman vuoden syyskuussa EU-vastainen FN sai yhdeksän miljoonan euron lainan First Czech Russian -pankilta. Sen päämaja on Moskovassa.

Le Monde -lehden mukaan Venäjän keskuspankki viime kesänä eväsi kyseisen pankin toimiluvan ja asetti sen väliaikaiseen valvontaansa, koska pankin pääoma ei riittänyt toimintaan.

"Lainaa ei saa Ranskasta"

Marine Le Penin mukaan ulkomailta haettujen lainojen syynä on se, etteivät ranskalaiset pankit myönnä lainoja puolueelle.

Le Penin mukaan laina ei vaikuttanut puolueen näkemyksiin kansainvälisessä politiikassa, koska FN on hänen mukaansa ollut jo pitkään Venäjä-mielinen.

FN:n sisällä oli vuonna 2014 pohdittu myös lainan hakemista Abu Dhabista. Le Monde -lehden mukaan ajatuksesta luovuttiin, koska se olisi aiheuttanut sisäistä kuohuntaa. Konservatiivinen muslimimaa on punainen vaate monelle FN:n jäsenelle. 

Le Figaro -lehti uutisoi alkuvuodesta, että ensi vuoden kaksia vaaleja varten FN sanoo tarvitsevansa ainakin 27 miljoonan euron vaalikassan.

FN:n raha-asiat tutkinnassa

Puolueen rahoitusasiat ovat jälleen esillä. Pariisissa oikeuslaitos on alkanut tutkimaan, onko FN syyllistynyt muun muassa petokseen ja varojen väärinkäyttöön. Tutkimus kattaa ajan tammikuusta 2014 huhtikuuhun 2016. Tuona aikana Ranskassa on järjestetty paikallis-, euro, departementti- ja aluevaalit.

Puolueen suhde Venäjään on ollut lämmin pitkään.

20 vuotta sitten puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Jean-Marie Le Pen vieraili Moskovassa tukemassa Suomessakin hyvin tunnettua kansallismielistä Vladimir Zhirinovskia. Le Monden mukaan Le Pen kehotti tuolloin "kaikkia maailman patriootteja yhdistymään".

Vieraillessaan Moskovassa viime vuosikymmenellä hän puhui Läntisestä Euroopasta Venäjälle ja Valko-Venäjälle ulottuvasta kristillisestä ja humanistisesta vyöhykkeestä.

Marine Le Pen puolestaan, noustuaan puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2011, halusi julkistamassaan ohjelmassa muun muassa perustaa poliittisen akselin Pariisin, Berliinin ja Moskovan välille.

Isän ja tyttären kireät välit

Isän ja tyttären välit ovat sittemmin kärjistyneet avoimeksi yhteenotoksi, jota on puitu oikeusistuimia myöten.

Viime viikolla oikeusistuin päätti, että 88-vuotiaan europarlamentaarikko Jean-Marie Le Penin sulkeminen puolueesta oli laillista.

Se kuitenkin päätti myös, että isä-Le Pen saa jatkaa puolueen kunniapuheenjohtajana, vaikka hän ei enää ole puolueen jäsen. Samalla istuin määräsi FN:n maksamaan 15 000 euroa korvauksia Jean-Marie Le Penille. Päätös sallii hänen myös osallistua puolueen johdon kokouksiin.

Putinin tärkeä mies Pariisissa on Venäjän lähettiläs Aleksander Orlov. Toissa vuonna Venäjän kansallispäivänä hän otti suurlähetystössä vastaan virallisin menoin Marine Le Penin ja tämän sisarentyttären Marion Maréchal-Le Penin

Lue myös:

    Uusimmat