Mainos

Macron – moderni johtaja vai eliitin puudeli? Le Pen – kansan äänitorvi vai isänsä kaltainen fasisti? Presidenttiehdokkaat esittelyssä

Poliittisesti untuvikko investointipankkiiri ja äärioikeistolaisen isänsä kapinallinen perillinen – jompi kumpi heistä valitaan tänään yhteen merkittävimmistä viroista Euroopassa: Ranskan presidentiksi.

8:05

MTV Uutisten Janne Hopsu on paikalla Pariisissa vaaliviikonloppuna. Hopsun raportteja voit seurata MTV Uutisten netistä sekä illan uutislähetyksissä MTV3:lla. Oheinen video on kuvattu lauantaina vaalien aattona.

Ulkopuolelta huipulle

Emmanuel Macronin taustassa on monta erikoista piirrettä presidenttiehdokkaalle. 39 vuoden ikäisenä hän olisi kaikkien aikojen nuorin henkilö maansa johdossa. Lisäksi Macron on poliittisesti kokematon – investointipankkiiri, joka ei ole koskaan aiemmin ollut ehdolla vaaleissa.

Presidentti Francois Hollande nosti Macronin talousministeriksi 2014 ja tuskin arvasi, että tästä voikin lopulta tulla hänen seuraajansa. Elokuussa 2016 Macron erosi hallituksesta ja keskittyi kampanjoimaan oman En Marche (Liikkeellä) -liikkeensä johdossa.

Macronin yksityiselämä on saanut paljon huomiota myös Ranskan rajojen ulkopuolella. Vaimo Brigitte on miehensä entinen opettaja ja 24 vuotta Emmanuelia vanhempi. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2007 pari vuotta sen jälkeen kun Brigitte oli eronnut miehestään, jonka kanssa hänellä on kolme lasta.

Macron on kertonut halunneensa tehdä kaikkensa, jotta saisi elää yhdessä rakastamansa naisen kanssa.

– Vähitellen hän voitti kaiken vastarintani, Brigitte Macron muistelee. 

Le Pen savusti isänsä ulos puolueesta, jonka isä oli perustanut

Marine Le Pen on kertonut elämänsä mullistuneen kahdeksanvuotiaana, kun perheen kotia vastaan tehtiin pommi-isku. Kukaan ei haavoittunut räjähdyksessä, jonka kohteena oli Marinen isä Jean-Marie Le Pen, äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman perustaja.

Tytär liittyi isänsä poliittiseen liikkeeseen jo nuorena ja kipusi vähitellen korkeammalle puolueen hierarkiassa. Isänsä seuraajaksi Kansallisen rintaman johtoon hänet valittiin vuonna 2011. Neljä vuotta myöhemmin tytär savusti isänsä ulos puolueesta. Jean-Marie Le Pen oli herättänyt pahennusta juutalaisvainoja vähätelleillä kommenteillaan.

Marine Le Pen opiskeli juristiksi ja työskenteli joitakin vuosia julkisena oikeusavustajana puolustaen muun muassa laittomasti Ranskassa olevia, joita uhkasi karkotus maasta.

Le Pen, 48, on pitänyt yksityiselämänsä tarkasti piilossa julkisuudelta. Hän on kolmen lapsen äiti ja eronnut kahdesti. Le Penin avopuoliso on Louis Aliot, yksi Kansallisen rintaman lukuisista varapuheenjohtajista. 

2:14

3:04

2:11


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.