Venäjä valtavissa ongelmissa – Huuhkajilla kultainen sauma tehdä historiaa ja räjäyttää Pietarissa muhiva painekattila: "Se olisi tosi iso pommi täällä"

Avausottelunsa hävinneelle Venäjälle kotiareena Pietarin Ristisaarella on keskiviikkona painekattila, jossa Suomi saa sitä vastoin pelata kohtuullisen vapain mielin.

Huuhkajien joukkueesta löytyy pelaaja, joka tuntee Suomen seuraavan vastustajan Venäjän maajoukkueen läpikotaisin. EM-kisakoneeseen hieman yllättäen nousseen topparin Robert Ivanovin sukujuuret ovat vahvana itänaapurissa, sillä hänen isänsä on venäläinen ja äiti inkeriläinen.

Keskiviikon ottelu Venäjää vastaan on Ivanoville ainutlaatuinen.

– Kyllä se aika hullu juttu on, että päästään pelaamaan Venäjää vastaan. Kun faijan kanssa katsottiin kisoja, aina kannustettiin Venäjää, kun Suomi ei pelannut niissä. Se oli iso juttu, Ivanov kertoi Huuhkajien lehdistötilaisuudessa Terijoella.

– Nyt totta kai ollaan Suomen puolella ja pelataan Suomen väreissä. Fokus on siinä, että voitetaan tämä, mutta siisti juttu se on. Lähdetään tekemään kaikkemme, että kaadetaan Venäjä.

Ivanov tietää hyvin, että Venäjä on tällä hetkellä isoissa ongelmissa. Suomen jalkapallomaajoukkue ei ole voittanut Venäjää tai Neuvostoliittoa itsenäisyytensä aikana vielä kertaakaan, mutta nyt idän mahti tuntuu olevan vihdoin lyötävissä.

Suomen jalkapallomaajoukkueen toistaiseksi ainoa voitto Venäjästä on otettu suurruhtinaskunnan aikaan Tukholman olympialaisissa vuonna 1912. Tuolloin salkoon nousi vielä Venäjän lippu.

Venäjä ei lähde takki auki

Venäjän päävalmentajan Stanislav Tshertshesovin miehistöllä on useita pelillisiä ongelmia, eikä yleisökään tunnu olevan enää varauksetta kotijoukkueen puolella.

– Belgia-pelin jälkeen ryöpytettiin pelaajia ja koko joukkuetta aika kovaa mediassa. Varmasti heillä on outo valmistautuminen peliin. Aika moni varmasti uskoo, että me pystymme tosissaan haastamaan Venäjän, kun Tanskakin voitettiin. Venäläinen mentaliteetti saattaa aina välillä olla hieman ylimielinen ja sellainen, että lähdetään takki auki. En usko, että nyt tulee sitä tapahtumaan, Ivanov arvioi.

Suurimmat ongelmat Venäjällä on joukkueen vuotavassa puolustuksessa. Pitkäaikaisen ykkösvahdin Igor Akinfejevin maajoukkueuran loppumisen jälkeen Tshertshesov on yrittänyt epätoivoisesti etsiä hänelle seuraajaa. Pitkän ruletin jälkeen luotsi on joutunut tyytymään Anton Shuniniin, joka haparoi myös Belgiaa vastaan.

Ei ole liioittelua puhua maalivahtiongelmasta.

– Me olemme tietenkin omat analyysimme tehneet vastustajan maalivahdista, mutta siinä olet ihan oikeilla jäljillä, että Venäjällä on viime vuosina aika moni maalivahti pelannut, eivätkä he ole selkeästikään löytäneet sellaista varmasti oikeaa vaihtoehtoa, joka olisi ottanut sen ykkösvahdin paikan itselleen, Suomen maalivahtivalmentaja Antti Niemi kommentoi MTV Urheilulle.

– Se kuuluu mun hommiin löytää vastustajan maalivahdista joitain juttuja, joita voisi viestiä hyökkääjillemme. Katsotaan nyt, laatumaalivahti siellä on joka tapauksessa. Tällä tasolla ei ole huonoja pelaajia, Niemi muistutti.

Maalivahtikysymyksen ohella lisähuolia Venäjälle aiheuttavat jo muutenkin haparoivan puolustuksen loukkaantumistilanne. Pakkikonkari Juri Zhirkov joutui jättämään kentän avausottelussa Belgiaa vastaan. Zhirkovin tavoin vasempana pakkina pelaava Fjodor Kudrjashov loukkasi pohkeensa jo ennen Venäjän EM-kisojen kenraalia.

"Todellakin Venäjällä on kovat paineet"

Peluutusvalinnoistaan kyseenalaistettu Tshertshesov aiheutti Belgiaa vastaan ihmetystä kyykyttämällä tähtipelaaja Denis Tsherysheviä. Valencia-laituri saapui kentälle vajaan puolen tunnin pelin jälkeen Daler Kuzjajevin loukkaannuttua, mutta kutsuttiin uudelleen vaihtoon 63. minuutilla.

Sekasortoisen Belgia-esityksen jälkeen Venäjän joukkue sai niin paljon lokaa niskaansa, että duuman jäsen Dmitri Svishtshev joutui pyytämään yleisöä asettumaan pelaajien tueksi.

Tilanne on Suomen kannalta herkullinen, sillä pienimmätkin vastoinkäymiset keskiviikkona ottelun alussa saattavat murentaa kotijoukkueen peliä ratkaisevalla tavalla.

Otteluun odotetaan noin 30 000 katsojaa, joista suomalaisten osuus on arviolta 5 000.

– Todellakin Venäjällä on kovat paineet siellä. Uskon, että jos Venäjä häviää tämän pelin, se olisi tosi iso pommi täällä. He tekevät kaikkensa, että niin ei käy, mutta kaikki paineet ovat heillä. Me voimme lähteä nauttimaan ja ottaa altavastaajana hyvää roolia siellä.

Suomen kannalta jo tasapeli tietäisi erittäin suurella todennäköisyydellä jatkopaikkaa EM-kisojen pudotuspeleihin. Venäjän kohtalon se jättäisi puolestaan viimeisen kierroksen Tanska-ottelun varaan.

Suomi kohtaa EM-kisojen toisessa ottelussaan Venäjän keskiviikkona kello 16 Pietarissa.

Lue myös:

    Uusimmat