Analyysi: Kokoomus ja keskusta yllättivät translain käsittelyssä

Translain mietintö hyväksyttiin – toimittaja avaa lakiuudistusta tarkemmin 9:29
Antonia Berg kertoo, miten sopu transilaista syntyi.

Translakiin liittyvä mietintö hyväksyttiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänin 11-5.

Esitystä vastaan äänesti kolme keskustalaista ja kaksi perussuomalaisten edustajaa.

– Yksi perussuomalainen oli poissa, ja syykin oli hyvä, sillä hän oli Huomenta Suomen lähetyksessä, MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg sanoi.

Mietintö hyväksyttiin kuitenkin selvällä enemmistöllä.

– Valiokunnassa tuli yllätyksenä, että kokoomus vaati, että heidän vaatimuksensa laitetaan pykäliin. Muuten puolue olisi äänestänyt hylkäämisen puolesta. Silloinhan koko translaki olisi kaatunut.

Esitystä muutettiin kokoomuksen toiveesta niin, että juridisen sukupuolensa voisi vahvistaa uudelleen aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä kerrasta.

Bergin mukaan translaki on ollut tälle hallituksen todella tärkeä asia. Mietinnöstä keskusteltiin pitkälle iltaan valiokunnan jäsenten kesken.  

– Yhtä mieltä oltiin siitä, että on hyvä, että nykylainsäädäntöä parannetaan.

Kokoomus päätyi vaa'ankieleksi

Berg kertoo, että aikaisemmin hallituksen sisällä oli sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää omantunnon mukaan translakia vastaan eduskunnan täysistunnossa, kun laki sinne aikanaan päätyy.

Keskustaedustajien äänestäminen hylkäämisen puolesta jo valiokuntavaiheessa, tuli kuitenkin muille hallituspuolueille osittain yllätyksenä. Moni oletti, että keskustan edustajat olisivat jättäytyneet pois valiokuntaäänestyksestä, ja tilalle olisi tullut hallituksen esitystä kannattavia edustajia.

Koska keskustan kolme valiokuntajäsentä äänesti hylkäämisen puolesta oppositiopuolue kokoomus päätyi vaa´ankieliasemaan.  

– Monelle tuli yllätyksenä, että nimenomaan kokoomus oli nihkeä viime metreillä.

Kokoomuksen puoluekokous on nimittäin linjannut, että translaki pitää uudistaa. Yön neuvotteluissa päästiin sellaiseen lopputulokseen, että muut puolueet kuin keskusta ja perussuomalaiset, pystyivät hyväksymään pykälämuutokset. Esitys uudeksi translaiksi etenee nyt eduskunnan täysituntoon, missä kansanedustajat äänestävät sen hyväksymisestä. Vielä on auki saavatko kokoomuslaiset äänestää omantunnon mukaisesti vai pitääkö heidän äänestää ryhmän näkemyksen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat