Eduskunnan istumajärjestys muuttuu – perussuomalaiset joutuivat taipumaan

Eduskunnan istumajärjestys voitti selkein äänin 2:07

Eduskuntapuolueiden istumajärjestys muuttuu siten kuin ryhmänjohtajien enemmistö viime viikolla esitti. Istumajärjestyksen muutos varmistui, kun eduskunta hyväksyi sen äänin 128–37.

Näin ollen RKP siirtyy salissa keskemmälle ja perussuomalaiset joutuvat siirtymään salin oikeaan laitaan vastoin tahtoaan.

Viime viikolla istumajärjestys jäi puhemiesneuvoston pöydälle, koska toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) toivoi, että asiaan löytyisi yksimielinen ratkaisu.

Sellaista ei kuitenkaan löytynyt nytkään. Suurimman eduskuntapuolueen SDP:n ryhmyrin Antti Lindtmanin mukaan kannat olivat samat kuin viime viikolla, jolloin perussuomalaiset vastusti esitystä, mutta suurin osa muista kannatti.

Mallia haettiin Euroopan parlamentista

Ryhmänjohtajat ehdottivat viime viikolla muutosta Euroopan parlamentin malliin, jossa perussuomalaiset istuisivat salin oikeassa laidassa ja RKP keskellä.

Tähän asti perussuomalaiset ovat istuneet salin keskellä.

–  Mikäli ei löydy muuta ratkaisua, sitten mennään tällä esityksellä eli sillä muutetulla (istumajärjestyksellä), Risikko sanoi perjantaina.

Ryhmänjohtajat toivovat kuitenkin puhemiesneuvostolta selvitystä siitä, että medianäkyvyys voitaisiin taata kaikille istumapaikoille. Nykyään osa oikealla laidalla istuu medialehterin katveessa.

Uusi istumajärjestys on puhemiehestä katsoen vasemmalta vasemmistoliitto, SDP, vihreät, keskusta, RKP, kristillisdemokraatit, kokoomus ja perussuomalaiset.

Viime viikolla SDP:n Lindtman kertoi, että Hjallis Harkimon Liike Nytin paikka riippuu siitä, mistä eduskuntaryhmästä tulee lopullisesti puhemies hallituksen kokoonpanon selvittyä. Tänään hyväksytyn esityksen mukaan Harkimo sijoitetaan ainakin toistaiseksi vihreiden ja keskustan väliin.

"Tämä enteilee todella vaikeaa vaalikautta"

Äänestystä edelsi pitkä ja tunteikas keskustelu, jossa perussuomalaisten kansanedustajat vertasivat enemmistön päätöksellä tehtävää paikanvaihtoa koulukiusaamiseen.

–  Eduskunnan arvovallalle ei ole sopivaa, että puoluetta pyritään leimaamaan istumajärjestystä hyväksi käyttäen. Ei ole myöskään sopivaa, että istumajärjestystä muutetaan vastoin toisen puolueen tahtoa, saati toiseksi suurimman puolueen tahtoa, sanoi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio.

Tavion tekemän vastaesityksen mukaan puolueiden istumajärjestys olisi pysynyt ennallaan. Eduskunta kuitenkin päätti selvin luvuin muuttaa järjestystä.

–  Tämä enteilee todella vaikeaa vaalikautta, kommentoi puolestaan perussuomalaisten Leena Meri.

SDP:n Lindtmanin mukaan istumajärjestyksestä ei löytynyt eduskunnassa yksimielistä kantaa ja siksi asia täytyi ratkaista tavalla tai toisella. Lindtman kertoi uuden mallin pohjautuvan Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestykseen.

–  Tämä malli ei pohjaudu siihen, toisin kuin täällä on väitetty, että muut puolueet ryhtyisivät ikään kuin osoittamaan paikkoja toisille puolueille.

Kokoomuksen Wille Rydman katsoi, ettei istumajärjestystä pitäisi ryhtyä muuttamaan, jos asiasta ei ole yksimielisyyttä.

–  Pelkään, että jos tämä eduskunta avaa tämän pelin, niin samanlainen näytelmä tultaneen näkemään neljän vuoden päästä ja kahdeksan vuoden päästä. Nyt se Pandoran lipas kaiketi sitten on avattu.

Rydman ei silti äänestänyt muutosta vastaan, vaan oli poissa äänestyksestä. Kaikki vastaan äänestäneet olivat perussuomalaisten edustajia.

Vasemmistoliiton Anna Kontula sanoi perussuomalaisten muuttaneen politiikkansa linjaa kahden viime vuoden aikana.

–  Se edellyttää, että myös muut puolueet asemoivat itsensä suhteessa perussuomalaisiin näiden uuden linjan mukaisesti, Kontula sanoi.


 

Lue myös:

    Uusimmat