Hallituksen yksimielisyys katosi: Itärajan sulkeminen ei palaa perustuslakivaliokuntaan – tästä episodissa oli kyse

Muuttaako Nato-jäsenyys rajavalvontaamme – näin vastaa Rajavartiolaitos 2:20
Muuttaako Nato-jäsenyys rajavalvontaamme? Näin vastaa rajavartiolaitos (1.7.)

Hallituspuolueiden edustajat eivät olleet tänään samoilla linjoilla siitä, pitäisikö rajavartiolain uudistus laittaa vielä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Suomen mahdollisuus sulkea itäraja rajavartiolailla ei palaa perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Suomi on uudistamassa lainsäädäntöään laajamittaisen maahantulon hybridiuhan varalta. Rajavartiolain uudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Eduskunnan hallintovaliokunta sai viime torstai-iltana pitkän väännön jälkeen aikaiseksi yksimielisen mietinnön, johon yhtyivät kaikki valiokunnassa istuvat edustajat sekä hallituksessa että oppositiossa.

Tänään Veronika Honkasalo (vas.) kuitenkin esitti Eva Biaudetin (r.) kannattamana, että lakiesitys ja hallintovaliokunnan siihen tekemät muutokset tulisi viedä vielä uudelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn. 

Esitys kaatui äänin 103 kyllä – 16 ei. Tyhjää äänesti 11 ja poissa oli 69 kansanedustajaa.

Eduskunnan keskustelu asiasta oli tänään kiivasta. Opposition edustajat syyttelivät perustuslakivaliokuntakierroksen kannattajia uudistusten tahallisesta poliittisesta viivyttämisestä.

Mistä kiistassa on kyse?

Hallintovaliokunta linjasi viime torstaina, että rajavartiolain uudistuksen jälkeen kaikki turvapaikanhaku voitaisiin keskittää yksittäiselle rajanylityspaikalle jonnekin muualle kuin itärajalle, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Käytännössä siis uudistuksen myötä koko itäraja voitaisiin tarvittaessa laittaa kiinni.

Poikkeuksia voitaisiin tehdä yksittäisissä tapauksissa "ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet".

Hallintovaliokunnan mietintö oli yksimielinen, eli sitä kannattivat esimerkiksi vihreiden Tiina Elo ja Hanna Holopainen, vasemmistoliiton Matti Semi ja RKP:n Mats Löfström.

Nyt kuitenkin 16 hallituspuolueen kansanedustajaa halusi, että mietinnön linjaukset käydään läpi vielä perustuslakivaliokunnassa.

Asiaa esittänyt Honkasalo vetosi esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen viime torstaina antamaan ratkaisuun, jonka mukaan Liettua toimi viime vuoden kesällä EU-oikeuden vastaisesti, kun se esti turvapaikanhakua Valko-Venäjän vastaisella rajalla.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoivat kuitenkin, että käytännössä kaikki oleellinen materiaali on ollut valiokuntien käytössä jo tähänastisessa käsittelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat