Ampumahiihtotähti uskoo Seefeldin dopingkäryjen olevan vasta jäävuoren huippu – sai dopingvastaisista kommenteistaan aikaisemmin tappouhkauksia

SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala yllättyi Seefeldin dopingratsiasta 1:51
Suekin lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala perkasi dopingvyyhtiä.

Ampumahiihtäjä Sebastian Samuelsson toivoo Seefeldin MM-kisojen kärynneiden joutuvan vankilaan. Ruotsalainen on kritisoinut dopingia näkyvästi ja saanut mielipiteidensä takia jopa tappouhkauksia.

Seefeldin MM-kisojen ratsian jälkimainingeissa veridopingin käytön tunnustivat hiihtäjät Dominik BaldaufMax Hauke, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Aleksei Poltoranin. Myös dopinglääkäriksi tituleerattu Mark Schmidt otettiin kiinni klinikallaan.

Kohu on paisunut, sillä myös itävaltalaispyöräilijä Stefan Deniflin pidätettiin ja hän myönsi veridopingin käytön. Maanantaina maantiepyöräilijä Georg Preidler kertoi, että häneltä on otettu verta dopingtarkoituksessa.

Ampumahiihdon MM-kotikisoihin valmistautuva Samuelsson uskoo massakäryjen olevan vasta jäävuoren huippu.

– On vaikeaa arvioida, kuinka suuri skandaali on. Uskon, että olemme nähneet vasta pienen osan siitä, mitä näemme vielä lähiaikoina. Mielestäni on selvää, että nämä (doping-kohussa esillä olleet) ihmiset joutuvat vankilaan, Samuelsson sanoi Sportbladetille.

Ampumahiihdon MM-kisat käydään 7.- 17. maaliskuuta Ruotsin Östersundissa. Mitalit mielessään matkaan lähtevä Samuelsson on varma, ettei dopingkeskustelulta vältytä myöskään ampumahiihdossa.

– On selvää, että dopingia on olemassa. Se on todellisuus, jossa elämme. Lähden kuitenkin siitä, että ne, joita vastaan kilpailen, ovat puhtaita urheilijoita. 

"Joku tulee ampumaan minut"

Ruotsalainen on kritisoinut viime vuosina Venäjää ja antidopingjärjestö Wadaa kovin sanoin. Hän ei kilpaillut viime vuonna Venäjän maailmancupissa, sillä koki maan antidopingtoiminnan olevan kelvotonta.

Samuelsson voitti Pyeongchangin olympialaisissa vuosi sitten ampumahiihdon kultaa ja hopeaa. Ennen kisoja hän kritisoi Venäjää ja kertoi saaneensa useita tappouhkauksia.

– Olin aluksi järkyttynyt, koska sain paljon kommentteja etenkin venäläisiltä ihmisiltä. Sain eräänä päivänä sähköpostin, jossa kerrottiin, että joku tulee ampumaan minut. Tuollaiset tapaukset ovat vastenmielisiä, hän sanoi Expressenille.

Ampumahiihtotähti kertoo saavansa paljon uhkauksia ja vihaa sosiaalisessa mediassa. Hän ei kuitenkaan halua vaieta.

– Ei ole väliä puhunko diplomaattisesti vai sanonko mitä mieltä todella olen. Saan kuitenkin uhkauksia ja vihaa. On siis aivan sama sanoa mitä ajattelen. Jos useammat kertovat haluavansa kilpailla samoilla ehdoilla, asiasta ei tehdä enää yhtä isoja otsikoita.

Samuelssonin mukaan dopingista on tärkeää puhua, sillä se vaikuttaa myös puhtaisiin urheilijoihin.

– En taistele siitä, että saisin mitalin kirjahyllyni koristeeksi. Taistelen sen hetken eteen, kun ylitän maaliviivan ja saavutan tavoitteeni. En saa kokea sitä, jos joudun kilpailemaan doupattua urheilijaa vastaan. Silloin mitalin saa monta kuukautta myöhemmin ja katson Wikipedia-sivua.

Lue myös:

    Uusimmat