Venäläiseltä olympiavoittajalta raskaita väitteitä norjalaishuipuista – vihjaa jopa steroidien käytöstä

9:02
Videolla Uutisaamun keskustelu Venäjän dopingkulttuurista paljastuksia tehneen Grigori Rodtshenkovin kirjasta.

Ampumahiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Dmitri Vasiljev esittää raskauttavia väitteitä norjalaishuippujen erivapauksista. Venäläinen viittaa kulisseissa liikkuviin tietoihin.

Sportsdaily.ru-sivuston haastattelussa nostettiin erikseen tikunnokkaan ampumahiihdon tuore suurmenestyjä Sturla Holm Lägreid. Norjalainen Lägreid kilpaili maailmancupissa ensimmäisen kerran vuosi sitten maaliskuussa, jolloin hän sijoittui Nove Meston pikakilpailussa 13:nneksi. Seuraavalla viikolla hän ylsi kymmenenneksi Kontiolahden pikakilpailussa.

Kuluneella kaudella Lägreid, 24, kapusi ampumahiihdon terävimmälle huipulle, ja hänestä tuli Pokljukassa nelinkertainen maailmanmestari. Hän taisteli maailmancupin kokonaisvoitosta viimeiseen kilpailuun saakka ja sijoittui lopulta toiseksi. Normaalimatkan ja takaa-ajon maailmancupit hän voitti.

1980-luvulla viestimatkoilla kaksi olympiakultaa ja yhden maailmanmestaruuden voittanut Dmitri Vasiljev hämmästelee, että aiemmin keskiverrosta Lägreidistä tuli "yhtäkkiä tähti".

– Mieleeni tulee välittömästi kysymyksiä, joihin haluaisin saada vastauksia. Pääkysymys on, milloin erivapauksien juhlat loppuvat. Me kaikki tiedämme, että sairaimpia tällä planeetalla ovat norjalaiset hiihtäjät ja ampumahiihtäjät, Vasiljev tykitti.

Vasiljevin mukaan yksi norjalaisten suurimmista eduista venäläisurheilijoihin nähden ovat erivapaudet – erikoisluvat tiettyihin lääkeaineisiin. Hän katsoo, että erivapaudet ovat pääasia, joka siivittää norjalaisia "megaurheilijoiksi".

– Lisäksi astmalääkkeet ovat harmittomimpia näillä listoilla. Mukana on todennäköisimmin steroideja ja kovia anabolisia aineita. En juuri epäile sitä.

Vasiljev sanoi uutistoimisto Tassille, että norjalaishiihtäjien ja -ampumahiihtäjien lääkinnällisistä erivapauksista kuulee tietoa kulisseissa.

– Kun johtoryhmän jäsenet puhuvat toisilleen ja kysyvät, kuka, mitä ja miten, joskus he kuulevat lauseita, että käytännössä kaikki norjalaiset saavat erivapauksia, hän sanoi.

Vasiljev perää, että tiedon erivapauksista kuuluisi olla julkista.

– Terveillä ja puhtailla urheilijoilla on oikeus tietää, mitä lääkkeitä heidän kilpailijansa käyttävät.

Välbekin tiukkana

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe on vaatinut aiemmin, että kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n myöntämät erityisluvat lääkityksiin pitäisi rehellisyyden nimissä julkistaa. Välbe ei vaadi sairauksia julkistettavaksi, mutta sen, mitä erityislupia kullakin urheilijalla on.

Välbenkään mukaan kyse ei ole vain astmalääkkeistä, vaan myös "kovemmista aineista". FIS ei voinut kuitenkaan vahvistaa tätä väitettä Tassille.

– FIS on myöntänyt vain pienen määrän erityislupia lääkityksiin, FIS kertoi.

Norjan maastohiihdon supertähti Therese Johaug kärysi vuonna 2016 anabolisesta steroidista klostebolista. 18 kuukauden kilpailukiellon saanut Johaug väitti saaneensa ainetta huulivoiteesta.

Norjan hiihdon huippuihin niin ikään lukeutunut Martin Johnsrud Sundby sovitti puolestaan aiemmin 2016 kahden kuukauden kilpailukiellon raja-arvot ylittäneestä astmalääkkeen käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja