Venäjän hiihtopomo Jelena Välbe latoi hurjaa, dopingvihjailevaa tekstiä – Norjasta vastattiin: "Tämä voi kuulostaa oudolta"

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja, entinen menestyksekäs naishiihtäjä Jelena Välbe aiheutti parranpärinää, kun hän latoi suorastaan dopingvihjailevaa tekstiä uutistoimisto Ria Novostille.

Välbe kehui Norjan saalista kisoissa, mutta antoi palaa heti perään.

– Olimme paras terveistä joukkueista, ja se on hienoa. Minusta on häpeällistä, että lähes kaikilla urheilijoilla on lääkinnällinen erivapaus todella koviin aineisiin. En ujostele, olen jo sanonut tämän: kyse on laillistetusta dopingista. Meidän joukkueessamme kellään urheilijalla ei ole lääkinnällistä erivapautta, ei aineiden käyttöä lainkaan! Välbe tykitti.

Dopingvihjailu sai muun muassa norjalaiset varpailleen. Norjan maajoukkueen päällikkö Vidar Löfshus vastasi heti Välben väitteisiin muun muassa erivapauksiin liittyen.

– Sitten hän tietää enemmän kuin minä. En tiedä ketään meidän joukkueesta, jolla olisi jokin lääketieteellinen poikkeus, Löfshus sanoi VG:lle ja jatkoi:

– Tämä voi kuulostaa oudolta, mutta meillä on astmaa sairastavia urheilijoita. Fakta on kuitenkin se, että lähes kaikissa kansakunnissa esiintyy astmaa sairastavia. Ei tässä ole kyse suorituskyvyn parantamisesta.

Norja kahmi Seefeldin MM-kisoista  yhteensä 25 mitalia, joista 13 oli kultaisia. Venäjä oli puolestaan mitalitaulukossa viides yhteensä kahdeksalla mitalilla (5 hopeaa, 3 pronssia).

Välben omat kommentit nousivat nopeasti ristiriitaiseen valoon, sillä Venäjä on ollut koko maana rajun dopingskandaalin pyörteessä muun muassa vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisissa. Tuolloin Venäjän katsottiin syyllistyneen valtiojohtoiseen järjestelmälliseen dopingin käyttöön. Tämä johti siihen, että Venäjä suljettiin maana pois Pyeongchangin talviolympialaisista vuonna 2018. Ne venäläisurheilijat, jotka eivät olleet päätyneet kilpailukieltolistalle, saivat osallistua olympialaisiin neutraalin lipun alla.

Lue myös:

    Uusimmat