MM-kisoissa rysän päältä narautetut hiihtäjät rikkoivat hiljaisuuden – testeissä huijaaminen hätkähdyttävän helppoa: "Jos jää kiinni, on ääliö"

Seefeldin MM-kisojen dopingskandaalin keskiössä olevat hiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldauf ovat avanneet näkemyksiään viikko kohun alkamisen jälkeen.

Hauke ja Baldauf kertoivat tapahtumista Kronen-Zeitung -lehden yhteishaastattelussa. Molemmat vakuuttavat olevansa syvästi pahoillaan.

– Olemme hyvin tietoisia siitä, että olemme aiheuttaneet valtavaa vahinkoa lajille Itävallassa, Hauke sanoi.

– Olemme tehneet isoa tuhoa ja pyydämme sitä anteeksi, totesi puolestaan Baldauf.

Kaksikko kertoi saman kuin poliisille, eli että Sotshin olympialaisissa dopingista kärynnyt Johannes Dürr johdatti heidät saksalaisen lääkärin vastaanotolle. Baldauf ja Hauke ovat hyviä ystäviä ja he ihmettelivät vuonna 2015, kun suoritustaso heikkeni, vaikka he tekivät kaikkensa.

Baldauf ja Dürr työskentelivät yhdessä tullissa ja keskustelivat muun muassa hiihdosta.

– Dürr sanoi minulle, että ilman dopingia on mahdoton päästä huipulle. Ja että tämä lääkäri Erfurtissa voisi auttaa meitä, Baldauf kertoi.

Dopingratsioiden yhteydessä pidätettiin myös lääkäri Mark Schmidt, jonka johtamasta laittomasta laboratoriosta toimia pyöritettiin. Tiloista takavarikoitiin kymmeniä veripusseja.

Hauken mukaan hän ja Baldauf pitivät ehdotuksen mielessään ja lopulta tarttuivat siihen vuonna 2017.

– Se oli alku turmiollemme, Hauke kuvaa.

– Jotenkin onnistuimme elämään täydellistä kaksoiselämää, hän totesi.

Hauke ja Baldauf ovat osa isompaa kokonaisuutta, ammattimaista rikollisjärjestön pyörittämää dopingrinkiä.

– Kaikki oli erittäin ammattimaisesti organisoitu. Pidimme yhteyttä lääkäriin ja hänen tiimiinsä prepaid-puhelimilla ja kun tarvitsimme verensiirtoja, naapurihotellissa oli asiantuntija, joka laittoi neulat käteemme. Valmentajat eivät arvanneet mitään, neulanjäljet peitettiin hyvin, Hauke kertoi.

Lasi suolavettä kisan jälkeen riitti huijaamaan testeissä

Hauke ja Baldauf käyttivät omaa vertaan "mikrodopingina". Ennen kilpailua heistä aiemmin otettua verta palautettiin kehoon pieni määrä. Veridopingista voi jäädä kiinni biologisen passin avulla, mutta Baldaufin mukaan testien läpäisy oli helppoa. Hänet testatiin kauden aikana kerran, Haukea ei kertaakaan.

– Se riitti, että joi lasillisen suolavettä kisan jälkeen. Se laimentaa verta niin vahvasti, että arvot ovat normaaleja. Se, joka jää kiinni normaalissa testissä veridopingista, on ääliö, Baldauf sanoo.

Dopingtesteissä kumpikaan ei jäänyt kiinni. Poliisien rynnäkössä Hauke jäi kiinni itse teossa, kesken veritankkauksen. Molemmat opiskelivat poliisiksi ja saivat heti kenkää poliisikoulusta. Baldauf toivoo edelleen, että pääsisi rikostutkijaksi. Kumpikin odottaa nyt sekä dopingrangaistusta että mahdollista rikosoikeudellista tuomiota.

Haukella on oma toiveensa tulevaisuudesta, ironian hän tajuaa itsekin.

– Tiedän, että tässä tilanteessa kuulostaa erikoiselta, mutta minä haluan todella opiskella lääkäriksi, Hauke sanoo.

Dürrin lausunnot ARD-kanavan dokumentissa olivat osasyy siihen, että poliisi lähti tutkimaan dopingvyyhtiä. Eilen ARD ja Kronen Zeitung kertoivat, että Dürr on pidätetty.

Lähteet: Kronen Zeitung, Spox, Expressen, NRK

Lue myös:

    Uusimmat