Amnestyn raportti uiguurivähemmistöstä kertoo kidutuksesta ja sorrosta – ulkoministeri Haavisto: "Tärkeää jatkaa dialogia"

Kiinan uiguurivähemmistö on joutunut systemaattisten ihmisoikeusrikosten kohteeksi 2:21
Näin ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Kiinan uiguurivähemmistön tilannetta.

Amnestyn tuore raportti antaa vahvistusta sille, että Kiinan uiguurivähemmistö on joutunut systemaattisten ihmisoikeusrikosten kohteeksi. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan dialogi Kiinan kanssa on ainoita tapoja vaikuttaa tilanteeseen.

Uiguurien sortoon reagointi on ollut kansainvälisesti vaikeaa. Ihmisoikeusongelmat toki tiedostetaan, mutta Kiinan taloudellinen ja poliittinen merkitys on suuri.

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää tärkeänä, että yhteydet Kiinan kanssa säilyvät.

– Esimerkiksi Suomella on ollut kaikissa Kiina-yhteyksissä tapana nostaa aina ihmisoikeusasiat osana meidän dialogia esille. Ja minusta on myös tärkeää se, ettei katkaista yhteyttä, vaan jatketaan dialogia. Nostetaan ongelmakohdat esille, käydään niistä keskustelua, Haavisto sanoo.

– Se on oikeastaan yksi ainoita tapoja vaikuttaa toisen käyttäytymiseen, Haavisto jatkaa.

Kulttuuri pyritään tuhoamaan

Uiguurit ovat jatkuvan valvonnan alla, eivätkä he saa liikkua, toteaa Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

– Kiinan hallitus haluaa tuhota alueen muslimivähemmistön kulttuurisen, uskonnollisen ja kielellisen identiteetin, hän tiivistää.

Amnestyn raportti suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun uiguurien tilanne on noussut esillä. Kansainväliset mediat ovat kertoneet muun muassa heidän karkotuksistaan Lähi-idän maista Kiinaan.

– Yksi suositus raportissa on, että kaikki maat tarjoaisivat suojaa Xinjiangin maakunnasta pakeneville ja varmistaisivat sen, että he pystyvät jatkamaan oman kulttuurinsa ylläpitämistä.

Myös Suomessa asuvat uiguurit kertovat pelkäävät ja kokevansa uhkailua. Supo ei kommentoi suoraan uiguurien tilannetta, mutta sen mukaan pakolaisvakoilu, jossa ulkomaiset viranomaiset pyrkivät vakoilemaan ja kontrolloimaan ihmisiä, on Suomessa pysyvä ilmiö.

Lue myös:

    Uusimmat