Mainos

Amnesty: Oikeuden ratkaistava sotavankikiista

Tuomioistuimen on ratkaistava, ovatko amerikkalaisten Afganistanissa ottamat vangit sotavankeja, vaatii Amnesty International.

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Amnestyn tutkimusjohtaja Claudio Cordone kertoi tänään uutistoimisto AFP:lle, että ei ole Yhdysvaltojen asia tehdä ratkaisua vankien statusta koskevassa kiistassa, vaan asia tulee alistaa riippumattoman tuomioistuimen ratkaistavaksi.

Valkoinen talo ilmoitti eilen, että Afganistanissa vangeiksi otettuihin talebaneihin sovelletaan Geneven sotavankisopimuksen määräyksiä, vaikka heille ei myönnetäkään virallisesti sotavangin asemaa.

Sen sijaan Al-Qaida-vankeja ei Valkoisen talon mukaan kohdella sotavankeina. -Kun he sanovat soveltavansa Geneven sopimusta, niin haluaisimme tietää, mitä he oikeastaan soveltavat, koska he eivät sovella sitä nimenomaista artiklaa, jonka mukaan epäselvissä tapauksissa vankeja kohdellaan sotavankeina, kunnes toisin todistetaan, Cordone sanoi.

Ratkaisun vankien asemasta voi Cordonen mukaan tehdä vain "tuomioistuin eikä presidentti Bush tai hänen neuvonantajansa".

Suomessa on ulkoministeri Erkki Tuomioja jo tammikuussa esittänyt, että Guantanamon vankien oikeudellinen asema olisi ratkaistava riippumattomassa tuomioistuimessa. Asiantuntijoiden mukaan tällaisena tuomioistuimena olisi ilmeisesti jokin amerikkalainen tuomioistuin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.