Ammattituomarit voisivat luopua lautamiehistä

Suomen Maallikkotuomareiden ja Suomen Tuomariliiton näkemykset lautamiesjärjestelmän mahdollisesta alasajosta ovat täysin erilaiset.

Oikeusministeriöstä on lähtenyt lausuntokierrokselle oikeusprosessien keventämistä koskeva muistio, jossa lautamiehistä luopumista esitetään yhtenä vaihtoehtona.

Tuomariliiton puheenjohtajan Kimmo Vanteen mielestä rahavarat kannattaisi suunnata nykyisessä taloustilanteessa koulutettuihin oikeusoppineisiin. 

– Ehdottomasti kannattaa satsata virkatuomareihin ja luopua maallikkotuomareista, hän sanoo.

Maallikkotuomarit puolestaan suhtautuvat lautamiesjärjestelmästä luopumiseen tai lautamiesten käytön vähentämiseen kielteisesti. Päätös järjestelmän alasajosta olisi ennenkuulumaton.

– Kansalaisten oikeusturvan kannalta on tärkeää, että syyllisyyttä ja rangaistuksen kohtuullisuutta on arvioimassa mahdollisimman monta eri henkilöä, jotka tulevat myöskin muualta kuin oikeusoppineiden piiristä, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Elomaa

Maallikkotuomarit uskovat järjestelmän mahdollisen alasajon lisäävän korruptioriskiä ja tuomarien päätöksenteon henkistä raskautta sekä vähentävän päätöksenteon moniäänisyyttä. Lisäksi järjestelmä on puheenjohtaja Elomaan mukaan halpa.

– Tällä hetkellähän lautamiehen päiväpalkkio on 65 euroa, ja siitä noin puolet palautuu valtiolle verorahoina, Elomaa sanoo.  

Lautamiehistä luopuminen toisi oikeusministeriön laskelman mukaan säästöä noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa, mikä on noin 1,4 prosenttia käräjäoikeuksien koko budjetista.  

Lue myös:

    Uusimmat