Mainos

KKO:n uusi presidentti: Käräjäoikeusverkon harveneminen on uhka

Korkeimman oikeuden tuoreen presidentin Timo Eskon mukaan tuomioistuimen palveluverkon harveneminen on uhka. Esko puhui Helsingissä asianajajapäivillä.

Vielä tällä viikolla Eskon edeltäjä Pauliine Koskelo vaati Helsingin Sanomien haastattelussa käräjäoikeuksien määrän vähentämistä entisestään.

Käräjäoikeuksien määrä on ollut pienenemään päin. Vuonna 2010 niiden määrä leikattiin puoleen, nykyiseen 27:ään.

Viime vuoden keväällä oikeusministeriön työryhmä ehdotti, että käräjäoikeuksia olisi jatkossa 14 tai 17. Nykyisin monella maakuntien käräjäoikeuksilla on useita toimipaikkoja, mutta niiden määrä leikattaisiin nykyisestä 57:stä 33:een.

Esko oli puheessaan tästä eri mieltä.

- Viimeaikainen kehitys, jossa tuomioistuinverkostoa on supistettu, on osoittanut, miten oikeudellisen infrastruktuurin eri osat ovat toisistaan riippuvaisia. Alueelta, jolta lopetetaan alioikeus, uhkaavat myös asianajopalvelut kadota, Esko sanoi.

- Jos oikeudellinen infrastruktuuri maassa rapautuu, sen ennalleen palauttaminen on käytännössä lähes mahdotonta. Oikeuslaitoksen kaikkien orgaanien on tehtävä parhaansa palvelutason säilyttämiseksi.

Asianajajaliitto samaa mieltä

Asianajajaliiton mukaan koko maan kattava käräjäverkosto on keskeinen osa oikeusvaltion palveluita. Se vastustaa niin ikään käräjäoikeuksien vähentämistä.

– Tuomioistuinten myötä paikkakunnilta katoavat myös muut oikeudelliset palvelut, esimerkiksi asianajotoimistot, asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä sanoi.

– Suurin ongelma on poliittisen linjauksen viipyminen. Sitä on odotettu nyt syksystä lähtien. On päätösten aika, koska ratkaisu ollaan joka tapauksessa tekemässä jo koottujen tietojen pohjalta. Viivyttely ei auta.

Asianajajapäiville kokoontuu toistatuhatta oikeuselämän vaikuttajaa. Twitterissä sitä voi seurata tunnisteella #asianajajapäivä

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja