Ammattilainen vinkkaa: Näin saat tavarakaaoksen kuriin

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen neuvoo, miten saat kodin tavarapaljouden järjestykseen.

Laitinen mainitsee tavarakaaoksen suurimmaksi syyksi sen, että ihmiset ostavat liikaa. Tavaroita kertyy, kun niillä ei ole omia paikkoja. Tällöin tavarat tuntuvat häviävän mustaan aukkoon, jolloin on helpompaa ostaa uutta kuin etsiä vanhaa.

Ennen kuin ostat uutta, mieti tarvitsetko tavaraa todella. Laitinen kehottaa kysymään itseltä muutaman kysymyksen ennen kassalle ryntäämistä.

– Onko minulla jo jotain tällaista? Ostanko tämän vain, koska se on halpa? Voisinko elää ilman tätä? Ostaisinko saman tuotteen vielä huomenna? Ostanko mielitekoon? Todellinen tarve on eri asia. Jos minulla on vain yksi sukkapari, on selvää, että tarvitsen toisenkin parin.

Laitinen toivoo ihmisille rohkeutta tavaroiden hävittämiseen. Jos kaapit ovat täynnä käyttämättömiä tavaroita, kannattaa miettiä, miksi säilyttää niitä. Jos kaikki aika menee tavarapaljouden hallinnoimiseen, jossain on vikaa.

– Kaapeista saattaa löytyä vaikkapa mehulinko, jota ei tule koskaan käytettyä. Sellaista ei ehkä kannata säilyttää, koska mehulingon voi ostaa koska tahansa käytettynä tai uutena, jos todellinen tarve iskee.

Kaikesta ei tarvitse luopua

Ihmisillä on muistoesineitä, joilla on paljon tunnearvoa. Laitisen mukaan niitä on täysin hyväksyttävää säilyttää, vaikkei käyttökertoja tulisikaan paljon.

– Esimerkiksi kirjeitä ja valokuvia ei saa koskaan takaisin, jos ne hävittää. Sama juttu päiväkirjojen kohdalla, vaikka ne saattavatkin tuntua noloilta. Niiden kohdalla siis kannattaa käyttää harkintaa.

Laitinen vinkkaa, että sellaisille rakkaille tavaroille, joille ei ole käyttöä, olisi hyvä olla oma muisto-osastonsa. Matkamuistojen on turha pyöriä laatikoissa muiden tavaroiden joukossa, eikä äidin hääpukua ehkä kannata laittaa omaan vaatekaappiin. Muisto-osaston ansiosta rakkaat tavarat pysyvät tallessa, mutta ne eivät aiheuta sekasortoa muiden tavaroiden seassa.

Vinkkejä tavaroiden hävittämiseen

Laitinen korostaa, että ehjää ja käyttökelpoista tavaraa ei kannata heittää pois, vaan se tulisi kierrättää tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Rikkinäiset tavarat taas tulee hävittää asianmukaisella tavalla.Tässä ammattijärjestäjän vinkit tavaravuoren pienentämiseksi:

  • Sähkölaitteiden kierrättäminen on helppoa. Niitä otetaan vastaan jäteasemilla ilmaiseksi. Myös kierrätyskeskukset saattavat vastaanottaa elektroniikkaa.
  • Kaikki paperit, joissa näkyy henkilötunnus, tulee hävittää. Ne voi esimerkiksi polttaa tai jättää paperintuhouspalveluun.
  • Rikkinäisistä astioista tulisi hankkiutua eroon. Esimerkiksi kokoon liimatut lautaset ovat terveysriski, sillä liimaa voi kulkeutua elimistöön. Tarkista astioiden kohdalla, kuuluvatko ne lasinkeräykseen vai sekajätteeseen. Lasinkeräykseen käyvät vain läpinäkyvät pullot ja purkit. Posliini, kuumennuksen kestävä lasi, kosmetiikkapurkit sekä kristalli ovat sekajätettä.
  • Rikkinäisten vaatteiden kierrättäminen on ongelmallista. Tällä hetkellä noin 75 prosenttia tekstiilijätteestä päätyy kaatopaikalle, mutta tekstiililakiin tulee muutos vuonna 2016, ja tämän jälkeen tekstiilejä ei saa viedä enää lainkaan kaatopaikalle.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat