Ammattijärjestäjä: Näitä Suomi hamstraa koteihinsa – tunnistatko itsesi?

Ammattijärjestäjä eli professional organizer, Maria Laitinen kertoo, että suomalaiset hamstraavat erityisesti kolmea asiaa: vaatteita, ruokaa ja aikakauslehtiä.

Ammattijärjestäjä Maria Laitinen kertoo, että suomalaiset ovat kovia hamstraamaan vaatteita – niin uusia kuin vanhojakin.

– On uusia vaatteeita, joissa laput ovat vielä tallella. Ja kun vielä rikkinäiset ja vanhat säästetään "räteiksi" ja "mökkipaidoiksi" ollaan lähellä katastrofia. Naiset hamstraavat itselleen myös kenkiä ja laukkuja, yleensä jompiakumpia vaatteiden lisäksi, Laitinen toteaa.

Myös kosmetiikkaa voi löytyä kaapeista monen naisen tarpeisiin.

– Ja kun perheeseen tulee lapsia, äidit saattavat siirtyä hamstraamaan suloisia lastenvaatteita, joita saattaa kertyä niin paljon, ettei niitä ehdi käyttää ensimmäistäkään kertaa ennen kuin ne ovat jo pieniä, hän kertoo.

Toinen suomalaisten suosikkikohde on ruoka – kuivakaapit pursuavat vanhoja jauhoja muita ruokatarvikkeita, joita on vahingossa ostettu liikaa. Ruokatarvikkeiden ja etenkin mausteiden parasta ennen -päiväykset voivat olla jopa 90-luvulta. Laitinen epäilee tämän juontavan juurensa pula-aikaan.

– Älä osta ruokaa alennusmyynneistä ennen kuin olet käyttänyt aikaisemmat loppuun. Asiakkaillani saattaa olla monta pussia jauhoja tai mausteita, joita he eivät koskaan käytä. Koetaan, että ruokaa ei saa heittää menemään, vaikka se olisi jo käyttökelvotonta.

Ongelmia syntyy etenkin siinä vaiheessa, kun kaapit ovat niin täynnä, ettei niihin enää mahdu mitään.

– Kun kaapit eivät enää riitä, laitetaan ruokatarvikkeita pöydille, jolloin keittiön pintoja on vaikeampi pitää puhtaana. Olen törmännyt useassa asunnossa esimerkiksi ötököihin keittiössä, koska käyttämätöntä ruokaa on niin paljon.

Kirjat ja lehdet ongelma monelle

Suomalaiset rakastavat kirjoja ja niitä heitetään harvoin pois. Tästä voi kehkeytyä ongelma.

– Kirjoja saadaan lahjaksi, niitä ostetaan alennusmyynneistä ja lapsuudenkodistakin tuodaan kaikki omaan kirjahyllyyn vanhempien kuoltua. Suomalaisille kirjat ovat rakkaita ja niistä on todella vaikea luopua. Usein ne eivät mahdu hyllyyn, vaan kirjapinoja on makuuhuoneen nurkassa, kellarissa, olohuoneessa ja jopa ruokailutilassa.

Myös lehdet kerääntyvät helposti, koska kuvitellaan, että niitä luetaan vielä.

– Lehtimyyjille on paljon helpompi sanoa "kyllä'" kuin "ei" ja siksi moni tulee tilanneeksi lehden, vaikkei ehdi lukeakaan sitä. Mutta koska se on maksanut rahaa, sitä ei voi heittää poiskaan.

Laitisen mukaan miehet säilyttävät usein erilaisia harrastelehtiä, tekniikka-, auto- ja venelehtiä, kun naisille ongelmana tuntuvat olevan sisustuslehdet.

– Monilla miehillä on hyllytolkulla lehtiä joko lehtikoteloissa tai ajelehtimassa vaikkapa työhuoneessa. Naisilla taas sisustuslehdet vievät tilaa ja niiden kanssa paradoksi on se, että ne pilaavat sisustuksen, kun niitä on kasoissa pöydillä, lipastojen päällä ja monella lattiallakin.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja