MTV selvitti: Näistä ammateista lähdetään pois ja näissä pysytään pitkään – "teknologinen kehitys näkyy"

Näissä ammateissa on eniten liikkuvuutta 2:00

Yhä useamman pitää varautua vaihtamaan alaa jossain vaiheessa työuraa. Me-säätiön kehittämän ammattityökalun avulla kuka tahansa voi katsoa, mistä poistuu väkeä ja mihin, mille aloille työllistyy ja mille ei sekä minkälaisilla taidoilla lähitulevaisuuden työmarkkinoilla oikein pärjää. 

Työkalun mukaan pelastusala kuuluu Suomen varmimpien työpaikkojen joukkoon. Tällaisia ammatteja ovat muun muassa lääkärit, poliisit sekä palomiehet. 

Kyseisillä aloilla voi tutkijan mukaan olettaa, että töitä saisi tehdä eläkkeelle saakka vaihtamatta alaa, mutta kuitenkin yhä useammalla alalla ammattilainen joutuu varautumaan vaihtoon. 

– Me ollaan valmisteltu tätä yhteiskuntaa sellaiseksi, että ammateissa mennään putkissa alusta loppuun asti. Data näyttää sen, että näin ei enää ole, tiivistää Demos Helsingin tutkija Mikko Annala.

Toimistotyöntekijät sekä rakennus- ja ravitsemusala ovat kooltaan isoimpia sellaisia aloja, joilla ovi käy tiheään. On siis tulijoita ja lähtijöitä. Me-säätiön mukaan suuren vaihtuvuuden aloilla osaaminen on laveaa ilman tehtäväkohtaista erityisosaamista.

Sama työ pienemmällä väkimäärällä

Työmarkkinoilla on havaittavissa myös pieneneviä ammattiryhmiä. Lähtijöitä on siis tulijoita enemmän. Nähtävillä on, että teollisuuden suorittavat tehtävät vähentyvät.

Esimerkiksi tietotekniikka-alan asiantuntijoiden, rakennusmaalarien, ja puutarhatyöntekijöiden työt jätti vuonna 2012 noin kolmannes tekijöistä. Pelkästään tietotekniikan osalta puhutaan yli 16 000:sta lähtijästä.

– Ilmiössä näkyy teknologinen kehitys – pienemmällä väkimäärällä pystytään tekemään sama työ, kertoo Me-säätiön asiantuntija Jussi Pyykkönen.

Ammattityökalu todentaa myös, että on selkeästi aloja, joille työllistyy hyvin ja huonosti. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla työllistyy.

– Ikääntymisen myötä tämä vielä korostuu, arvioi Pyykkönen.

Kulttuurissa ylitarjontaa

Kulttuuri kiinnostaa nuoria, mutta tekijöitä on liikaa. Sen sijaan esimerkiksi tekniikan alasta voidaan sanoa, että koulutus tähtää tehtäviin, joiden osuus on kääntynyt laskuun.

Ja kun katsotaan ammattinimiketasolla, keiden työttömyys oli korkeinta muutama vuosi valmistumisen jälkeen, selviää, että yliopistosta valmistuneilla se oli kirjallisuus-, kulttuuri- ja historian ammattilaisilla, ammattikorkean puolella kuvataiteilijoilla ja medianomeilla sekä ammattikoulun osalta puutarhatalous- ja ympäristökoulutuksen saaneilla.

Mikä koulutus sitten suojaa parhaiten työttömyydeltä tulevaisuudessa?

– Lakimiehet, diplomi-insinöörit, lääkärin ammattiin lukevat ovat vahva ryhmä ja toisaalta nämä pelastusalat kuten poliisi ja palomiehet, ynnää Annala.

Lue myös:

    Uusimmat