Luomukulutusmaito sisältää huomattavasti enemmän hyviä rasvahappoja kuin tavallinen kulutusmaito, kertoo eilen julkistettu amerikkalaistutkimus.
Luomukulutusmaidon juominen "vähentää varmasti verisuonisairauden riskiä", arvioi tutkimuksen johtaja tutkijaprofessori Charles M. Benbrook Washingtonin osavaltion yliopistosta New York Timesissa.
Omega-3-rasvahapot
Kalaöljyn omega-3 rasvahappojen (EPA ja DHA) on todettu alentavan seerumin rasvoja (triglyseridejä) ja suojaavan rytmihäiriöitä vastaan sekä alentavan verenpainetta.
Omega-3 rasvahappojen saantisuositus on noin 2-3 g vuorokaudessa. Tämä määrä on kahdessa ruokalusikassa rypsiöljyä tai 150 grammassa kalaa. Mikäli kalan syönti ja kasviöljyjen käyttö jää vähäiseksi, kannattaa lisänä käyttää omega-3-rasvahappoja sisältävää valmistetta.
Omega-6-rasvahapot
Omega-6-sarjan linolihappo säätelee ihon kosteustasapainoa. Linolihaposta muodostuva arakidonihappo toimii solukalvojen rakennusaineena ja arakidonihaposta muodostuvat eikosanoidit puolestaan ovat mukana elimistön toimintojen säätelyssä.
Omega-6 sarjan rasvahapoilla on elimistössä myös negatiivisia vaikutuksia. Ne edistävät verihiutaleiden kasaantumisherkkyyttä, mistä on hyötyä veren hyytymisen ja haavan paranemisen kannalta, mutta haittaa esimerkiksi ahtautuneiden verisuonien tukkeutumisessa.Länsimainen, lihapainotteinen ruokavalio sisältää ylen määrin omega-6- sarjan rasvahappoja.
Lähde: Yliopiston Apteekki
- Kaikki maito on terveellistä ja hyväksi ihmiselle, mutta orgaaninen maito on parempaa, koska siinä on parempi tasapaino omega-3:n ja omega-6:n välillä, Benbrook perustelee New York Timesissa.
Luomumerkinnän saaminen maidolle edellyttää, että lypsylehmät viettävät määrätyn ajan laitumella syöden omega-3-pitoista ruohoa. Myös tavallisten, ei-luomusertifioitujen lehmien maito sisältää enemmän omega-3:a, jos ne laiduntavat.
Tutkimuksen mukaan omega-6:n suhde omega-3:een on luomumaidossa 2,28, kun se tavallisessa maidossa on 5,77.
Amerikkalaistutkimus on pääasiassa luomumaitoa myyvän Organic Valleyn rahoittama, mutta New York Times kertoo riippumattomien asiantuntijoiden pitävän tutkimusta luotettavana.
Ravitsemusasiantuntijat ovat pitkälti yksimielisiä omega-3:n terveyshyödyistä.
Tutkimus on julkaistu PLOS One -tiedejulkaisussa.
Uusimmat
-
12:01
MTV testasi viisi kevään uutuusruokatuotetta – "Vetää ihan hiljaiseksi"
-
11:58
Kaisa Korhonen on kuollut
-
11:53
Lämmin vappu uhkaa väistyä nopeasti – meteorologin sanat kertovat kaiken: "Näyttää aika tylyltä"
-
11:35
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
11:20
MTV seuraa tulospäivää: Nesteen liikevaihto laski
-
10:52
Järvenpään ravintola-ampumisesta vaaditaan vangittavaksi 21-vuotiasta naista – Poliisi: "Meillä on muitakin epäiltyjä"
-
10:52
Kruununprinsessa Victoria aloittaa upseerin opinnot
-
10:51
Suora lähetys kello 13.20: Jengirikollisuus kuriin? Oikeusministeri esittelee toimet
-
10:49
NHL-joukkue sai hurmioituneen vastaanoton uudessa kodissaan – Lauri Markkanen otti kaiken ilon irti
-
10:42
Salossa tapahtuneen murhan esitutkinta valmistumassa – poliisi epäilee neljää henkilöä
-
10:41
Käytetyissä huonekaluissa piilee inhottava riski – "Havaitseminen voi olla hyvinkin haastavaa"
-
10:40
MTV paikalla: Lukiolaiset marssivat ulos oppitunneilta vastustaakseen hallituksen leikkauksia – suora lähetys kello 12.10
-
10:37
Etelä-Norjan ilmatila ammottaa tyhjyyttään: Animaatio näyttää, kuinka nopeasti koneet ohjattiin pois
-
10:35
Poliisi varoittaa kavalista huijareista – onnistuneet viemään kymmeniätuhansia euroja
-
10:23
VM: Velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan lisää säästöjä ja verojen korotuksia
-
10:16
Tiger Woodsille sadan miljoonan erikoisbonus
-
09:53
Pariisin ikoninen maamerkki kärsi mittavat vahingot
-
09:44
Maahanmuutto lisääntyi alkuvuodesta
-
09:23
Liigafinaalin törkytempusta kohistaan – Petteri Sihvoselta äärimmäisen raju vaatimus kurinpidolle
-
09:22
Barcelonan valmentajatilanteeseen täyskäännös: Xavi pyörsi päätöksensä
-
Lataa lisää