Mainos

Amerikkalaistutkimus: Luomumaidossa enemmän hyviä rasvahappoja

Luomukulutusmaito sisältää huomattavasti enemmän hyviä rasvahappoja kuin tavallinen kulutusmaito, kertoo eilen julkistettu amerikkalaistutkimus.

Luomukulutusmaidon juominen "vähentää varmasti verisuonisairauden riskiä", arvioi tutkimuksen johtaja tutkijaprofessori Charles M. Benbrook Washingtonin osavaltion yliopistosta New York Timesissa.

Omega-3-rasvahapot

Kalaöljyn omega-3 rasvahappojen (EPA ja DHA) on todettu alentavan seerumin rasvoja (triglyseridejä) ja suojaavan rytmihäiriöitä vastaan sekä alentavan verenpainetta.

Omega-3 rasvahappojen saantisuositus on noin 2-3 g vuorokaudessa. Tämä määrä on kahdessa ruokalusikassa rypsiöljyä tai 150 grammassa kalaa.  Mikäli kalan syönti ja kasviöljyjen käyttö jää vähäiseksi, kannattaa lisänä käyttää omega-3-rasvahappoja sisältävää valmistetta.

Omega-6-rasvahapot

Omega-6-sarjan linolihappo säätelee ihon kosteustasapainoa. Linolihaposta muodostuva arakidonihappo toimii solukalvojen rakennusaineena ja arakidonihaposta muodostuvat eikosanoidit puolestaan ovat mukana elimistön toimintojen säätelyssä. 
 
Omega-6 sarjan rasvahapoilla on elimistössä myös negatiivisia vaikutuksia. Ne edistävät verihiutaleiden kasaantumisherkkyyttä, mistä on hyötyä veren hyytymisen ja haavan paranemisen kannalta, mutta haittaa esimerkiksi ahtautuneiden verisuonien tukkeutumisessa. 

Länsimainen, lihapainotteinen ruokavalio sisältää ylen määrin omega-6- sarjan rasvahappoja. 

Lähde: Yliopiston Apteekki

- Kaikki maito on terveellistä ja hyväksi ihmiselle, mutta orgaaninen maito on parempaa, koska siinä on parempi tasapaino omega-3:n ja omega-6:n välillä, Benbrook perustelee New York Timesissa. 

Luomumerkinnän saaminen maidolle edellyttää, että lypsylehmät viettävät määrätyn ajan laitumella syöden omega-3-pitoista ruohoa. Myös tavallisten, ei-luomusertifioitujen lehmien maito sisältää enemmän omega-3:a, jos ne laiduntavat.

Tutkimuksen mukaan omega-6:n suhde omega-3:een on luomumaidossa 2,28, kun se tavallisessa maidossa on 5,77. 

Amerikkalaistutkimus on pääasiassa luomumaitoa myyvän Organic Valleyn rahoittama, mutta New York Times kertoo riippumattomien asiantuntijoiden pitävän tutkimusta luotettavana.

Ravitsemusasiantuntijat ovat pitkälti yksimielisiä omega-3:n terveyshyödyistä.  

Tutkimus on julkaistu PLOS One -tiedejulkaisussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.