Tutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta

9:56

Korkeat veren linolihappopitoisuudet näyttävät vähentävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Linolihappo on yleisin monityydyttämätön omega-6-rasvahappo. Sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa todettiin, että kun tutkittavat jaettiin viiteen ryhmään seerumin linolihappopitoisuuden perusteella, ylimmällä viidenneksellä oli 43 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna alimpaan viidennekseen.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten kolesteroli pidetään kurissa.

Tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen pitoisuudet lähes 2 500:lta 42–60-vuotiaalta mieheltä.

Tutkittavia seurattiin keskimäärin 22 vuoden ajan. Tänä aikana runsaat 1 100 tutkittavaa kuoli sairauksista johtuviin syihin.

Ei yhteyttä syöpäkuolleisuuteen 

Kun kuolemansyitä tarkasteltiin tarkemmin, vastaava riskiä vähentävä yhteys havaittiin myös sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen sekä kuolemiin, jotka eivät johtuneet sydän- ja verisuonisairauksista tai syövistä. Syöpäkuolleisuuteen linolihappopitoisuudella ei ollut yhteyttä.

Vastaavanlaiset, heikommat yhteydet havaittiin myös seerumin arakidonihapolla. Elimistö valmistaa arakinodihappoa linolihaposta.

Monityydyttymättömien omega-6-sarjan rasvahappojen tiedetään jo ennestään vaikuttavan edullisesti esimerkiksi veren kolesterolipitoisuuteen. Niiden on toisaalta esitetty lisäävän kroonisten sairauksien riskiä edistämällä muun muassa matala-asteista tulehdusta elimistössä. Omega-6-rasvahapot lisäävät kuitenkin myös tulehdusta vaimentavien yhdisteiden syntyä.

Tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä. 

Lähde: STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja