Tämän takia sinunkin kannattaa syödä kananmunia

shutterstock_139418165
Kananmunat ovat ravitsemuksellisesti todella hyödyllisiä. Shutterstock

Kananmunien käyttö jatkaa kasvuaan, ja viime vuonna kulutus oli noin 12 kiloa henkilöä kohden. Terveydellisestä näkökulmasta suunta on oikea.

Keitetyt kananmunat on nostettu kolesterolin kohottajasta kunniaan. Eikä syyttä, sillä kananmuna on varsinainen ravintoainepommi sisältämiensä A-, D-, E- ja B12-vitamiinien, raudan, folaatin sekä seleenin vuoksi. Kananmuna sisältää tunnetusti myös paljon proteiinia. Mutta mikä on näiden ravintoaineiden merkitys ihmisen terveyden kannalta?

Kasvattavat lihaksia

Monet salilla ahkerasti treenaavat nauttivat mieluusti kananmunia. Tähän on järkevä syy: Urheilusuorituksessa lihasten sisältämät mikroskooppisen pienet solut menevät rikki ja vaativat korjaukseensa, eli lihaskasvuun, proteiinia. Keitetyt kananmunat sisältävät likipitäen täydellisen kattauksen aminohappoja, jotka edesauttavat lihaskasvua. Keitetty kananmuna onkin yksinkertainen, edullinen ja järkevä ratkaisu treenin jälkeiseksi välipalaksi.

Parantavat näkökykyä

Varsinkin vanhemmat ihmiset hyötyvät keitettyjen kananmunien sisältämistä kahdesta aminohaposta: zeaxantiinista ja luteiinista, jotka ovat molemmat rasvaliukoisia karotenoideja. Karotenoideja löytyy myös esimerkiksi porkkanasta, mistä juontaa uskomus porkkanan parantavasta vaikutuksesta näkökykyyn.

Vauhdittavat ajatuksenjuoksua

Kananmunat sisältävät koliinia, jota esiintyy muun muassa solukalvojen rakenneosana. Koliini ehkäisee myös aivojen tulehdustiloja, jollaisista esimerkiksi alzheimerin tautia sairastavat kärsivät. Voikin olla, että yleensä yli 50-vuotiailla esiintyvää muistisairautta voisi ehkäistä oikeanlaisella ruokavaliolla, joka sisältäisi riittävästi koliinia sekä tietenkin monipuolisesti muita vitamiineja.

Alentavat veren rasva-arvoja

Päinvastoin kuin aiemmin uskottiin, keitetyillä kananmunilla on sydämen terveydelle suotuisa vaikutus. Kananmunat nimittäin sisältävät omega 3 -rasvahappoja, jotka vaikuttavat suotuisasti veren rasva-arvoihin niitä alentamalla. Sisällyttämällä keitettyjä kananmunia päivittäiseen ruokavalioosi edesauttaa sydämesi terveyttä pitkällä aikavälillä.

Vahvistavat luustoa

Keitettyjen kananmunien sisältämä D-vitamiini on hyväksi luustolle. Varsinkin Suomen valottomina vuodenaikoina D-vitamiinia on auringossa niukalti saatavilla, jolloin ruokavaliolla täytyy täydentää päivittäisannostaan. Yhdistä kananmuna maitotuotteeseen, jotta jälkimmäisen sisältämä kalsium saa D-vitamiinin imeytymään paremmin.

Auttavat painonpudotuksessa

Kananmunat ovat oivallista ravintoa, mikäli haluat laihtua kärsimättä jatkuvasta nälästä. Keitetyt kananmunat sisältävät verrattain vähän kaloreita, mutta paljon välttämättömiä ravintoaineita. Tämä ihmeruoka pitää myös nälkää loitolla pitkään ja on helppo ottaa mukaan välipalana syötäväksi.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja