Mainos

Amerikkalaissukeltajat tutkimaan Estoniaa

Amerikkalainen sukeltajaryhmä aikoo selvittää autolautta Estonian uppoamissyitä. Ryhmä on päättänyt aloittaa työskentelynsä elokuun alussa.

Aloitteen tehnyt Gregg Bemis Jr on ehdottanut Ruotsin hallituksessa Estonia-asiasta vastaavalle Mona Sahlinille yhteistyötä. Bemis toivoo Ruotsin hallituksen tukevan sekä taloudellisesti että tiedollisesti tutkimushanketta.

Kesälomaansa viettävä Sahlin ei toistaiseksi ole reagoinut Bemisin kirjeeseen. Osallistuttuaan toukokuun lopulla Estonian haaksirikkoa käsitelleeseen seminaariin Bemis totesi, että monet autolautan uppoamista koskettavat kysymykset ovat yhä avoimia.

Bemis on toiminut aktiivisesti kansainvälisessä merionnettomuuksia tutkivassa Society of Naval Architects and Marine Engineers -järjestössä. Autolautta Estonian tutkimista varten hän on koonnut erillisen sukeltajaryhmän, koska Sname tekee tutkimuksia vain virallisesta kutsusta.

Estonian ympärille on julistettiin viime vuonna hautarauha. Bemis kuitenkin toteaa, ettei sopimus sido häntä, koska hylky makaa kansainvälisillä vesillä. Hän myös lupaa, ettei ryhmän ole tarkoitus etsiä tai millään tapaa häiritä aluksen mukanaan syvyyksiin viemiä vainajia.

Estonia upposi syyskuussa 1994. Sen mukana menehtyi 850 ihmistä, joista yli 500 oli ruotsalaisia. Hukkuneiden joukossa oli myös 280 virolaista, 10 suomalaista, 12 venäläistä ja kuusi norjalaista.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.