Amerikkalaismies sai kuulla kuolevansa parin päivän sisällä – ilmoituksen kertoi lääkäri videopuhelurobotin kautta: "Hirvittävä esimerkki teknologian ja hoiva-alan törmäämisestä"

BBC kertoo amerikkalaismiehestä, joka sai kuulla kuolevansa parin päivän sisällä. Erikoisen tilanteesta tekee uutisen toimitustapa: viesti kerrottiin miehelle robotin välityksellä. Nyt miehen ystävät ovat moittineet sairaalaa sen toimintatavoista.

Kalifornialainen lääkäri käytti videopuhelurobottia kertoakseen 78-vuotiaalle Ernest Quintanalle tämän kuolevan seuraavan kahden päivän sisällä. Mies kuoli uutista seuraavana päivänä.

Aiheesta nousi poru, kun Quintanan perhetuttu Julianne Spangler kertoi sosiaalisessa mediassa miehen saamasta kohtelusta ja arvosteli sairaalan toimintaa tärkeän uutisen toimittamisessa. 

– Tämä ei ole tapa, jolla potilasta pitäisi kohdella, hän kirjoitti.

Etäkonsultaation aikana huoneessa tulisi olla myös sairaanhoitaja

Spangler julkaisi Facebookissa myös kuvan kuolintiedon tuoneesta robotista.

– Quintanalle kerrottiin robotin avulla, etteivät hänen keuhkonsa toimi enää halutulla tavalla ja ainoa vaihtoehto on enää tehdä hänen kuolemastaan kivuton ottamalla happinaamari pois ja laittamalla hänet morfiinitippaan.

– Robotti on varmasti hyvä joissakin tilanteissa, mutta ei silloin, kun ihmiselle kerrotaan hänen kuolemastaan. Jos olisin ollut paikalla, olisin käskenyt heidän rullata robotin ulos ja tuoda ihmisen tilalle, Spangler kertoo Facebookissa.

Spangler kommentoi myös BBC:lle, että tapaus on "hirvittävä esimerkki teknologian ja hoiva-alan törmäämisestä".

Jos julkaisu ei näy, näet sen täältä.

Sairaala on pahoitellut tapahtunutta Quintanan omaisille.

Sairaalan edustaja kuitenkin toteaa, että protokollan mukaisesti videopuhelurobotin kautta tapahtuvan etäkonsulaation aikaan huoneessa on potilaan kanssa myös sairaanhoitaja tai toinen lääkäri. 

– Tuona iltana etäkonsultaatio oli vain jatkoa aikaisemmalle keskustelulle. Se ei ollut ainoa potilaan kanssa käyty keskustelu, eikä sen avulla kerrottu miehen alkuperäistä diagnoosia, edustaja toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat