Amerikkalaislääkäri huolestui ulkona vaunuissa nukkuvista vauvoista: "Voi tulla hypotermia"

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
KATSO MYÖS VIDEO: Osaatko tulkita vauvan nälkäviestejä?

Video ulkona rattaissa talvella nukkuvista norjalaisvauvoista herättää kummastusta maailmalla. Näin amerikkalaislääkäri kommentoi suomalaisillekin tuttua tapaa.

TikTokissa herätti helmikuussa huomiota video, jolla australialaismies näytti, miten Norjassa lapset nukkuvat päiväuniaan vaunuissa ulkona talvella. Amerikkalaismedia Insider julkaisi artikkelin, jossa lääkäri kertoi näkemyksensä.

Australialaisen Olly Bowmanin julkaisemaa videota on vajaassa kahdessa viikossa katsottu yli 14 miljoonaa kertaa.

– Taas yksi aivan tavallinen päivä Norjassa, jolloin lapset on jätetty yksin ulos kylmällä ilmalla, hän sanoi videolla.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kommenttien perusteella ulkomailla on ihmetelty asiaa. Moni miettii, miten lapset uskalletaan jättää sillä tavalla ilman valvontaa pihalle ja vieläpä talvella.

Unikonsultin kommentit

Insiderin jututtama lontoolainen unikonsultti Katie Palmer sanoo, että ulkona nukkuminen voi auttaa lapsia nukkumaan pidempään ja paremmin. 

Hän sanoo, että tähän liittyy myös riskejä. Talvena ulkona nukkuvalle lapselle voi tulla hypotermia. Kesällä taas voi iskeä lämpöhalvaus.

Insiderin artikkelissa kerrotaan, että Suomessa ja muualla pohjoisessa vanhemmat ovat yleensä luottavaisempia kuin Yhdysvalloissa. Ajatus lapsen jättämisestä nukkumaan ulos rattaisiin yksikseen, kun hoidetaan asioita, ei ole niin iso asia.

Amerikkalaislääkäri ei innostu

Toinen Insiderin haastattelema asiantuntija, atlantalainen lastenlääkäri Jennifer Shu, on huolissaan lasten turvallisuudesta. Hän varoittaa, että lapsen läheltä poistuminen voi estää vanhempaa huomaamasta, jos pienokainen lakkaa yllättäen hengittämästä.

Shun mielestä ulkona nukkumiseen liittyvät riskit ylittävät nopeasti sen hyödyt, kun lämpötilat laskevat pakkasen puolelle. Vauvat eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään yhtä hyvin kuin aikuiset.

– Vauvan kehon lämpötila voi laskea neljä kertaa nopeammin kuin aikuisilla, ja heille voi tulla hypotermia, Shu sanoi.

Shu suosittelee vanhempia pitämään kodin lämpötilan +21 asteessa.

Asiantuntijat eivät täysin tyrmää tapaa

Palmer ei hänkään rohkaise asiakkaita laittamaan lapsia ulos nukkumaan. Toisaalta jos vanhempi on siihen pakotettu, silloin niin voi toki tehdä.

– Ei minulla ole ongelmaa sen suhteen, jos vanhemmat toimivat järkevästi ja turvallisesti ja pitävät vauvaansa silmällä.

Shu kertoo Insiderille, että lapsen rattaisiin saatetaan laittaa esimerkiksi monitori, jolla häntä tarkkaillaan etäämmältä. Lapsi puetaan myös lämpimästi ja laitetaan ehkä makuupussiin

– Lasten laittaminen ulos nukkumaan on siellä päin tapana ja siihen ilmeisesti varustaudutaan, Shu miettii.

Katso myös video: Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta.

Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta – erityisherkkyyttä ei tarvitse korjata tai hoitaa 3:18
Miten pitäisi toimia herkän lapsen kanssa? Haastattelussa psykologi Heli Heiskanen.

Lue myös:

    Uusimmat