Amerikkalaiskoulussa aloitti uusi futisvalmentaja – pian opiskelijalehden haastattelu toi potkut: "Hänen kommenttinsa ovat hirvittäviä"

Sokea opiskelija haastoi koulunsa oikeuteen koiransa vuoksi 1:38
Videolla kerrotaan sokeasta opiskelijasta, joka ryhtyi oikeustoimiin.

Vastapalkattu jalkapallovalmentaja oli kertonut opiskelijalehden haastattelussa haluavansa syödä illallista Hitlerin kanssa. Vastauksesta syntyi kohu, ja mies on erotettu määräajaksi. Kohusta uutisoi muun muassa CNN-sivusto.

Michiganilaisen koulun jalkapallovalmentaja Morris Berger erotettiin määräajaksi tehtävästään, kun hän oli kertonut koululehden haastattelussa haluavansa illallistaa Adolf Hitlerin kanssa. Hän oli myös kiitellyt Hitlerin johtamistaitoja.

Morris oli palkattu Grand Valley State University -korkeakouluun amerikkalaisen jalkapallon valmennustiimiin 20. tammikuuta. Kolme päivää myöhemmin hän antoi haastattelu korkeakoulun opiskelijoiden julkaisemalle Grand Valley Lanthorn -lehdelle.

Haastattelussa Morris kertoi pääasiassa valmentajataustastaan ja rakkaudesta lajia kohtaan.

Halusi syödä illallista Hitlerin kanssa

Koululehden mukaan Morrisilla on myös tutkinto historiasta. Urheilusta vastaava toimittajaopiskelija oli kysynyt Morrisilta myös, keiden historian henkilöiden kanssa hän haluaisi syödä illallista.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tämä vastaus ei varmaankaan saa kovin hyvää vastaanottoa, mutta vastaan että Adolf Hitler. Se kaikki oli luonnollisesti hyvin surullista, ja hänellä oli pahat motiivit, mutta hänen johtamiskykynsä olivat vailla vertaansa.

Morrisin mukaan Hitler oli johtanut isoja joukkoja erinomaisesti.

– Haluaisin tietää, miten hän sen teki. Hänellä oli tietysti pahat aikeet, mutta kukaan ei voi kieltää sitä, etteikö hän olisi ollut mahtava johtaja.

Hitlerin ohella hän olisi halunnut illallistaa myös John F. Kennedyn ja Kristoffer Kolumbuksen kanssa.

Ankaraa kritiikkiä kommenteille

CNN:n mukaan opettajan vastaus närkästytti oppilaita. Myös korkeakoulun historian professori Jason Crouthamel tuomitsi Morrisin sanomiset.

– Bergerin kommentit ovat hirvittäviä. Yhteiskunnan johtaminen kohti kansanmurhaa muistuttavaa väkivaltaa pitäisi aina ehdottomasti tuomita.

Korkeakoulun CNN:lle lähettämässä tiedotteessa kerrotaan, että opettaja on määräaikaisesti erotettu tehtävästään. Tutkimus asian suhteen on käynnissä. Tiedotteessa todetaan myös, että Bergerin näkemykset eivät vastaa Grand Valley State University -korkeakoulun arvoja.

Berger tai hänen urheilukolleegansa eivät vastanneet CNN:n yhteydenottoihin.

Kommenttien poistamista oli pyydetty

Grand Valley Lanthorn -lehden päätoimittaja Nick Moran kertoi Detroit Free Press -sivustolle, että yksi urheilutoiminnasta vastaavista koulun työntekijöistä oli pyytänyt opiskelijoita poistamaan Hitler-kommentit haastattelusta kaksi päivää ennen jutun julkaisua.

– Hän sanoi, että se tekisi heidän elämästään paljon helpompaa, kolmatta vuotta journalismia opiskeleva Moran kertoi.

Moran kirjoitti koululehden nettisivuilla, että Bergerin kaksi viimeistä vastausta oli ”poistettu erehdyksessä” alkuperäisestä tarinasta sen jälkeen, kun se oli julkaistu koulun lehdessä torstaina. Sunnuntaina juttu julkaistiin kokonaisuudessaan, ja siinä oli täydellinen teksti nauhoitetusta haastattelusta.

Koululehti puolustaa julkaisupäätöstä

Moran kirjoittaa, että opiskelijan kannalta oli pelottavaa, kun virallinen taho pyytää poistamaan kommentin.

– Uskon kuitenkin, että olemme lopulta tyytyväisiä siihen, kun pidimme kiinni päätöksestämme julkaista kaiken.

– Kun julkaisuumme kohdistuu niin paljon huomiota, olimme aluksi peloissamme. Mutta journalismin opiskelijoina olemme ylpeitä siitä, että seisomme tinkimättömästi työmme takana.

Lue myös:

    Uusimmat