Seuraa Twitterissä ja saa parempia arvosanoja – professorin vaatimuksia kyseenalaistetaan: "Sinut pitäisi erottaa"

2:17
Huikeaa avunantoa! Opettaja lahjoitti munuaisensa tuntemattomalle miehelle nähtyään kuvan somessa

Yliopiston talouden opettaja antaa oppilailleen parempia numeroita, jos nämä seuraavat häntä esimerkiksi Twitterissä. Miehen etiikkaa on arvosteltu kyseenalaiseksi.

Torontolainen yliopisto joutui luupin alle, kun sen luennoitsijana toimivan Mitchell Huynhin erikoiset tavat nousivat keskustelunaiheeksi.

Yhteisöpalvelu Redditissä levisi tieto, että Toronton Mississaugan yliopistossa taloutta opettava Huynh tarjoaa oppilailleen parempia numeroita, jos nämä seuraavat häntä esimerkiksi Twitterissä.

Jokainen "osallistuminen" tuotti prosentin lisää arvosanaa

Vicen mukaan opiskelija valitti Redditissä, että "osanotosta" voi saada viiden prosentin korotuksen.

Osanotoksi laskettiin professorin kirjoittaman kirjan ostaminen ja nimikirjoituksen pyytäminen siihen, sekä miehen seuraaminen LinkedInissä, Twitterissä ja Instagramissa. Jokainen toiminto tuotti prosentin lisää "osallistumisarvosanaa".

"Sinut pitäisi erottaa"

Julkaisu Redditistä on sittemmin poistettu. Huynhin etiikkaa on kuitenkin arvosteltu kyseenalaiseksi.

– Tämä kuulostaa uskomattoman epäeettiseltä, Hilary Agro kirjoittaa.

– Sinut pitäisi erottaa, Spencer Fenton vaatii.

– Ei kyseessä ole bestseller, jos annat oppilaillesi palkinnoksi arvosanoja, kun he ostavat kirjan, nimimerkki Archer519 suomii.

Puolusti ideaansa somessa

Huynh julkaisi Instagramissa vastineen ja kertoi, ettei kaikkia voi miellyttää, mutta osallistuminen on yksi tapa saada arvosanoja. Hän huomauttaa, että moni heittää koulumuistiinpanonsa pois, mutta motivaatio esimerkiksi ostetun kirjan säästämiseen on suurempi.

Huynhin julkaisema video. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Miehen puolustuspuhekin tosin sai kritiikkiä osakseen.

– Mitä hittoa? Ei tämä ole edes puolustuspuhe, vaan vain satunnaisia sanoja, jotka saavat tilanteen vaikuttamaan siltä, että hän sanoi jotakin merkittävää, nimimerkki shi_shaochen kommentoi.

Osa some-kommentoijista tosin kertoo, että muillakin kursseilla vaaditaan esimerkiksi Twitter-tilin luomista ja muuta sosiaalisen median toimintaa.

"Oppilaat ovat itse asiassa hyötyneet"

Huynh kertoi Vice-sivustolle, että hän kehottaa oppilaita seuraamaan itseään, jotta nämä saisivat välittömintä reittiä tietää hänen rahavinkeistään. Varakas Huynh kertoo nettisivullaan olevansa "miljoonien arvoinen".

– Oppilaat ovat itse asiassa hyötyneet siitä, että ovat yhteydessä (minuun) ja käyttävät verkostojani, Huynh kommentoi.

Vicen mukaan Huynhilla on sosiaalista mediaa hänen puolestaan tuottava henkilö.

Myös jo valmistuneet oppilaat voivat lähettää Huynhille viestejä sosiaalisessa mediassa neuvoa kysyäkseen. Huynh ei usko, että hänen nykyiset oppilaansa kirjoittaisivat hänestä kriittisesti netissä.

– Mutta olen saanut paljon viestejä entisiltä ja nykyisiltä oppilailta, jotka haluavat antaa tukeaan, Huynh sanoo.

Aikoo jatkaa samoin kuin ennenkin

Huynh uskoo, että opiskelijat voivat oppia hänen some-sisällöistään paljon. Hän aikoo jatkaa arvosanoihin liittyvää toimintaansa. Miehen mukaan koulu tosin on pyytänyt häntä sähköpostitse erittelemään osallistumisarvosanansa vaatimukset.

Toronton yliopisto ei kommentoinut yksittäistapausta henkilöiden yksityisyyden vuoksi.

Kun Huynhilta haastattelussa kysyttiin, miksei hän vain anna kirjaa maksutta oppilailleen, Huynh totesi, ettei kirjan arvo välity ihmiselle, jos hän saa sen ilmaiseksi.

– Haluan, että he pitävät kirjan, haluan heidän käyttävän sitä, jotta aina, kun he toteuttavat varallisuussuunnitelmaansa, kirja on olemassa heitä varten, mies kommentoi.

Kirjan hinta 6–28 dollaria

Kirjan hinta netissä on 6–28 dollaria, mikä ei Huynhin mukaan ole muihin oppimateriaaleihin verrattuna kohtuutonta. Miehen mukaan oppilaat myös rakastavat hänen kurssiaan, joka saa hyvää palautetta.

Jokin Huynhin taktiikassa selvästi toimii: miehen seuraajamäärä oli Vicen artikkelin julkaisuaikaan noin 700, mutta nyt se on kiivennyt jo yli 1200 henkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja