Amerikkalaisasiantuntija MTV:lle: Jos Turkki jatkaa vaalien jälkeen Nato-venkoilua, Yhdysvallat valmis edistämään Suomen liittymistä ennen Ruotsia

1:58
Turkin Nato-viivyttely puhuttaa myös Yhdysvalloissa, kirjeenvaihtajamme raportoi

Turkin viivyttely hyväksyä Ruotsin Nato-jäsenyys puhuttaa myös Yhdysvalloissa. Asiantuntijan mukaan Yhdysvallat hyötyisi sekä Suomen että Ruotsin jäsenyydestä.

Yhdysvaltalainen turvallisuusasiantuntija uskoo, että mikäli Turkki jatkaa Nato-jäsenyysprosessin jarruttamista vielä Turkin vaalien jälkeen, Yhdysvallat on valmis edistämään vain Suomen jäsenyyttä Natossa.

– Ruotsin jäsenyys hoidetaan sitten myöhemmin, kertoo turvallisuusalan professori Chris Dolan Lebanon Valley -yliopistosta MTV Uutisille.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ilmoitti vastikään, että vaalit pidetään 14. toukokuuta.

Yhdysvalloilla on kuitenkin strateginen syy puskea Ruotsia ja Suomea jäseneksi yhtä aikaa.

– Venäjällä on vallassaan suurin osa Arktisesta alueesta. Sekä Ruotsin että Suomen avulla Yhdysvallat pystyisi tarkkailemaan Venäjää paremmin.

Raskaita tankkeja Ukrainalle?

Yhdysvaltojen odotetaan julkistavan päätöksensä lähettää Ukrainaan Abrams-taistelupanssarivaunuja lähiaikoina.

Amerikkalaisasiantuntija Chris Dolan arvioi, että päätös tulee pian ja avaa oven myös muun järeän taistelukaluston antamiselle Ukrainaan.

– Uskon, että Bidenin hallinto ilmoittaa hyvinkin pian lähettävänsä ukrainalaisille Abrams-taistelupanssarivaunuja.

– Ukrainalaiset eivät pysty pitämään vauhtiaan ilman ja Abrams-panssarit kuten myös muu tuleva taisteluaseistus on keskiössä. Tavoite on saada Venäjä ulos Ukrainasta, Dolan kiteyttää.

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Mari Karppisen arvion mukaan Yhdysvallat on ollut varovainen kehittyneen kaluston kanssa, ettei Venäjä provosoidu lisää.

– Nyt täällä koetaan, ettei ole enää muuta vaihtoehtoa, Karppinen kiteyttää tunnelman Yhdysvalloissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja