Mainos

Amerikkaan adoptoitu Andy etsii vanhempiaan Suomesta – "Minun puolellani sukupuuta on vain yksi nimi"

Floridassa asuva Andy etsii biologisia vanhempiaan Suomesta. DNA-testien perusteella on jo löytynyt geeniserkkuja.    

– Olen ihmeissäni ja innoissani, kuinka paljon perheeni etsintä on herättänyt kiinnostusta Suomessa. Niin monet suomalaiset ovat avokätisesti antaneet aikaansa ja resurssejaansa auttaakseen meitä etsinnässä. Joka päivä saamme rohkaisuviestejä ja avuliaita ehdotuksia, kertoo Andy MTV Uutisille. 

– Olen toiveikas, että vielä löydän biologiseni vanhempani; mutta vaikka niin ei kävisikään, tuntuu, että olen jo löytänyt perheen Suomessa. Lähimmät osumani ovat tällä hetkellä niin sanottuja geeniserkkuja, joiden läheisyydestä ei ole vielä varmuutta. Monet ovat jo kuitenkin toivottaneet minut tervetulleeksi!

"Bussikuski näyttää Andyltä"

Andy adoptoitiin Floridassa vuonna 1962. Suomalainen 18-vuotias nainen oli lähetetty Floridaan synnyttämään. Hän synnytti siellä pojan, joka annettiin heti adoptoitavaksi. Myös isän kerrotaan olevan suomalainen.

Nyt viisikymppinen Andy etsii biologisia vanhempiaan DNA-testien avulla ja Facebookissa. Suomessa Andyn ja hänen vaimonsa Cindyn apuna ja yhteishenkilönä toimii Jaana Hietala.

– Kova etsintä on päällä, Facebook-sivu julkaistiin 22. elokuuta. Vihjeitä on tullut paljon, osa ei kuitenkaan ole kovin uskottavia tyyliin "meidän yksi bussikuskimme näyttää aivan Andyltä". Konkreettisempien vihjeiden mukaan ihmiset kertovat tuntevansa nuoren naisen, joka lähti Yhdysvaltoihin ja oli vuoden poissa. Mahdollisia etäisempiä osumia DNA:n perusteella on löytynyt, kertoo Hietala.

Tuleeko salaisuus julki?

On myös mahdollista, että biologiset vanhemmat ovat kuolleet, muuttaneet pois Suomesta tai eivät ole kuulleet etsinnästä. Ihmiset ovat kuitenkin myös innostuneet tekemään DNA-testejä, joiden tuloksia pitää vielä odottaa.

– Yksi vaihtoehto on tietysti se, että he harkitsevat esiintuloa tai eivät halua paljastaa vuosikymmeniä salassa pidettyä asiaa. Andyn ja hänen perheensä toiveet ovat tietysti korkealla, mutta aikamoista tunteiden vuoristorataa heidän odottamisensa on, kertoo Hietala.

Andy, joka ei halua sukunimeään suureen julkisuuteen, on ison hotelliketjun johtaja Floridassa ja hyvin kiireinen. Vaimo Cindy hoitaa etsintää aktiivisemmin.

– Vaimoni ja lapseni ovat jo vuosia puhuneet matkasta Suomeen. Haluaisimme ehdottomasti tutustua alueeseen, josta vanhempani ja esi-isäni tulevat. Ennen DNA-testejä emme edes tienneet mihin alueisiin Suomessa meidän kannattaisi keskittyä. Mitä enemmän olemme saaneet DNA-osumia, sen paremmin olemme saaneet hajua siitä, mistä maantieteelliseltä alueelta perheeni on kotoisin, Andy MTV:n haastattelussa.

Jos vanhemmat löytyvät, saapuu Andy perheineen Suomeen.

– Jos onnistumme löytämään biologisen äitini tai isäni, ja jos he ovat valmiita meitä tapaamaan, haluaisimme ehdottomasti tehdä matkan Suomeen. En oikein tiedä, mitä sanoisin heille. Jos vaikka aloittaisin sanomalla hei, pohtii Andy MTV:n haastattelussa.

"Lähisuku tietää jo varmasti"

Myös geneettisen sukututkimuksen asiantuntija Marja Pirttivaara auttaa Andyn biologisten vanhempien etsinnässä. Tähänastiset DNA-sukututkimuksen tulokset viittaavat siihen, että hänellä voisi olla sukua Vesilahden seudulla.

– Molemmat vanhempani ovat osoittautuneet olevan Andyn DNA-sukulaisia. Tunnen hyvin alueen sukuja ja sukututkimuksia. Olen luvannut toimia myös välittäjänä ja lähettää viestiä, jos joku Andyn lähisukulainen haluaa nimettömänä olla heihin yhteydessä.

Pirttivaaran mukaan Andy teki ensimmäisen testin DNA-palvelussa, joka ei ole kovinkaan tuttu Suomessa. Sitten hän kuitenkin teki datasiirron Family Tree DNA-palveluun, jota kautta saa enemmän tietoa Suomesta. Andyn isälinja ja äitilinja tutkitaan vielä tarkemmin, niistä tuloksia saadaan 1-1.5 kuukauden päästä.

– Uskon, että on olemassa jo lähisukulaisia, jotka tietävät ketä nyt etsitään. Länsisuomalaiset kuitenkaan eivät puhu ja antavat heidän itse päättää, ottavatko yhteyttä vai eivät. Tässä asiassa tarvitaan hienovaraisuutta. Ketään ei saa myöskään painostaa kertomaan mitään, mistä vanhemmat voidaan tunnistaa. Jos siis he eivät halua tulla esiin.

Toivottavasti äiti näkee, että elämäni on mahtava

Edessä voi joka tapauksessa olla pitkä prosessi.

– Uskon joka tapauksessa, että jos sukua löytyy, on edessä tunteellinen, iloinen ja sopuisa tapaaminen. Andy etsii juuriaan positiivisesti, ja ei varmasti tule syyttämään äitiä esimerkiksi hänen jättämisestään, sanoo Pirttivaara.

Andy itse on hyvin realistinen etsinnän onnistumisen suhteen. Jos vanhemmat eivät halua tunnustaa tai tavata biologista poikaansa, olisi se hänestä kuitenkin ymmärrettävää.

– Luulen, että ensimmäinen reaktioni olisi pettymys. En kuitenkaan tiedä, millaisissa olosuhteissa minut annettiin adoptoitavaksi. Kunnioittaisin täydellisesti heidän päätöstään, riippumatta siitä, mikä se olisi. Vaikka äitini ei koskaan tule esiin, niin toivon, että hän näkee tarinani ja saa lohtua siitä, että minulla on mahtava elämä.

Olen suomalaisuudestani ylpeä

Andyn molemmat adoptiovanhemmat syntyivät Yhdysvalloissa. Isä oli pappi ja äiti töissä koulun henkilöstöosastolla. Andyn isän isovanhemmat tulivat Norjasta. Hänen isovanhempansa puolestaan Tanskasta.

– Olen tiennyt koko elämäni, että olen adoptoitu. Vanhempani kertoivat sen jo, kun olin hyvin nuori. Adoptiovanhemmilleni oli annettu tieto, että biologiset vanhempani ovat Suomesta. Tiesin jo pienestä, että olen suomalainen, ja olen aina ollut siitä ylpeä.

Andy ja hänen vaimonsa Cindy valitsivat etsinnän lähtökohdaksi ja avuksi DNA-testit.  Adoptiovanhemmat eivät koskaan saaneet tietää biologisten vanhempien nimiä. Mitään nimiä ei siis ollut antaa geneettiseen tutkimukseen.

– Minulla on neljä poikaa. Yksi pojistani on historiahullu. Hän ja vaimoni ovat tehneet viimeisen puoli vuotta perheen historiapuuta. Vaimoni on löytänyt esi-isiään 1600-luvulle ja listassa on jo 3000 nimeä. Minun puolellani sukupuuta on vain yksi nimi. Minä. Toivon, että voimme muuttaa sen vielä jonain päivänä.

Dna-tutkimuksella on voinut päästä myös kansaa kutkuttaneiden henkirikosten jäljille, kuten oheisella videolla selviää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja