Amerikasta varoitus rokottamattomuuden seurauksista: Riski, että syntyy deltaakin vaarallisempi virusmutantti

2:36
Katso myös: Yhdysvalloissa rokottaminen koronaa vastaan on hidastunut rokotevastaisuuden myötä. Katso kirjeenvaihtaja Mari Karppisen raportti heinäkuulta.

USA:n tartuntatautiviraston pääjohtaja Anthony Fauci varoittaa, että korkeat koronatartuntamäärät lisäävät todennäköisyyttä entistä pahemmalle koronavirusmuunnokselle. Tätä mahdollisuutta vastaan taistellaan nyt rokotuksilla, hän sanoo.

Valkoisen talon korona-asiantuntijana toimiva pääjohtaja Fauci antoi lausuntonsa MSNBC-kanavalle. Hän sanoi aamuohjelma Morning Joen haastattelussa, että vaarana on "toiminnallisesti erilaisen" koronavariantin kehittyminen.

Koronatartuntaluvut ovat kehittyneet Yhdysvalloissa huolestuttavaan suuntaan, ja tartuntamäärät ovat nyt suurimmillaan sitten viime talven. Päiväkohtainen tartuntamäärä ylitti tiistaina maassa 150 000:n tautitapauksen rajan.

Tilanne voi johtaa uudenlaisen koronavirusmuunnoksen syntyyn, sanoo Fauci.

– On aina riski, kun virusta kiertää enemmän yhteisössä, että uusia mutaatioita syntyy herkemmin. Voi kehittyä variantti, joka on toiminnallisesti erilainen kuin nyt nähdyt.

Rokotukset tehokas ase

Faucin mukaan kehityskulku on nähty jo deltamuunnoksen kohdalla, joka leviää alkuperäistä virusta selvästi herkemmin.

Koronaviruskanta koostuu Yhdysvalloissa jo 99-prosenttisesti deltamuunnoksesta.

– Yksi syistä, miksi haluamme saada mahdollisimman monta ihmistä rokotetuiksi kuin mahdollista on, että virukset eivät voi mutatoitua, jos niillä ei ole mahdollisuutta levitä ja toisintua, Fauci sanoo.

– Rokotuksilla yritetään estää seuraavan mutantin, seuraavan variantin tuloa.

Newsweek kertoo, että Yhdysvalloissa keskimäärin 54 prosenttia väestöstä on tällä hetkellä täysin rokotettu koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Vaihtelu koronarokotuksissa osavaltioiden välillä on suurta. Korkeimman rokotekattavuuden osavaltiossa Vermontissa jo 69 prosentilla on täysi rokotesuoja, kun pienimmän kattavuuden osaltioissa Länsi-Virginiassa, Wyomingissa, Idahossa ja Alabamassa luku on noin 40 prosenttia.

Suomessa kahden rokotuksen rokotekattavuus on tällä hetkellä 64 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja