Alzheimerin tautia sairastavan 92-vuotiaan soitto jättää sanattomaksi: "Hän ymmärtää elämää pianon kautta"

Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia 8:31
Miltä näyttää maailma muistisairaan ja hänen läheisensä silmin? Viiden jälkeen -ohjelmassa puhuttiin lähes jokaista suomalaista koskettavasta aiheesta.

Muistisairas muusikko on jättänyt someväen sanattomaksi uskomattomilla taidoillaan.

Amerikkalainen Elaine Lebar, 92, on kärsinyt yli vuosikymmenen ajan aivoja rappeuttavasta sairaudesta. Mutta kun Alzheimerin tautia poteva nainen pääsee pianon eteen, palautuvat nuotit hänen mieleensä.

– Äidilläni, ammattilaismuusikolla, on merkittävä dementia, mutta hän ymmärtää elämää pianon kautta, Elainen tytär Randi Lebar sanoo ABC-uutiskanavalle.

Elainen musiikillisuus on aistittavissa Randin ylläpitämällä TikTok-tilillä, jossa hän jakaa videoita äitinsä soitosta. Videot ovat koskettaneet monia. Erityiseen suosioon on noussut Elainen tulkinta Ludwig van Beethovenin Kuutamosonaatista.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

– En tunne sitä, Elaine toteaa ennen kuin laskee sormensa pianon koskettimille ja ryhtyy soittamaan.

Taidokas esitys on kerännyt tätä kirjoittaessa 6,7 miljoonaa katselukertaa.

Korona pakottaa muistisairaat erilleen perheestään

Randi-tytär kertoo aloittaneensa äitinsä pianonsoiton nauhoittamisen kolmisen vuotta sitten, jotta hänellä olisi muistoja parantumattomasti sairaasta vanhemmastaan. Hitiksi odottamattomasti noussut video on kuvattu vuonna 2019. Randi jakoi sen TikTokiin yleisön pyynnöstä.

Randi perusti äitinsä musisoinnille omistetun TikTok-tilin koronapandemian aiheuttaman eristyksen vuoksi. Pahimmillaan tytär ei päässyt tapaamaan vanhainkodissa asuvaa äitiään useisiin kuukausiin.

Randin tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta Alzheimerin taudista sekä siitä, miten rajoitustoimenpiteet vaikuttavat muistisairaisiin ja heidän perheisiinsä. Samalla hän on tullut levittäneeksi musiikin ilosanomaa.

Musiikkimuistot voivat säilyä Alzheimerin taudista huolimatta

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vaikka Elaine ei pärjää arkisissa askareissa ilman apua ja kärsii muistin heikkenemisestä, klassinen musiikki pysyy mielessä edelleen. Elainella on kuitenkin vaikeuksia muistaa kappaleen lopetettuaan, mitä hän on soittanut.

Mayo Clinic kertoo, että musiikkimuistot säilyvät usein Alzheimerin taudista huolimatta, sillä sairauden on tutkimuksissa havaittu rappeuttavan vähemmän musiikkimuistiin liittyviä aivoalueita. Lisäksi mieluisa musiikki voi palauttaa muistoja ja lievittää muistisairaan ahdistuneisuutta sekä masennusta.

Lue myös:

    Uusimmat