Älypuhelin tunnistaa ihosyöpää - asiantuntijat varoittavat terveysriskistä

Älypuhelinsovellukset ovat tunkemassa myös lääkärien reviirille. Sovelluksien avulla ihmiset voivat muun muassa mitata pulssiaan, katsoa röntgenkuvia näytöltä ja jopa havaita ihosyövän.

The Wall Street Journal kirjoittaa, että samaan aikaan lääketieteelliset sovellukset herättävät huolia siitä, kuinka hyvin ne todellisuudessa toimivat. Ongelmallista on, jos ihmiset alkavat jättää lääkärikäyntejä väliin älypuhelimen antamien diagnoosien perusteella.

Tuoreen tutkimuksen mukaan älypuhelinsovellusten tarkkuus lääketieteellisissä mittauksissa voi vaihdella merkittävästi.

Yhdysvaltalaisen Pittsburgin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat arvioivat neljä nimeämätöntä älypuhelinsovellusta, joilla tutkitaan ihossa olevia luomia. Tutkimuksessa sovelluksille annettiin analysoitaviksi 188 luomea, joista 60 oli muuntunut syöpäkasvaimeksi.

Parhaiten toimiva sovellus tunnisti syöpäkasvaimeksi muuntuneet luomet 98,1 prosenttisesti. Huonoimmin toimiva sovellus tunnisti melanooman vain 6,8 prosentissa tapauksista.

Kaksi muuta sovellusta huomasivat syövän noin 70 prosentissa tapauksista.

Sovelluksista kolme käytti luomien tunnistamiseen algoritmeja. Surkeimmin pärjännyt sovellus luokitteli useita turvonneita ja väriäänkin muuttaneita luomia hyvänlaatuisiksi.

Tutkimuksessa parhaiten pärjännyt sovellus luotti puolestaan lääkäreiden arvioihin. Sovellus lähetti analysoitavat kuvat ihotautilääkäreille arvioitaviksi. Yhden luomen arviointi maksoi sovelluksella viisi dollaria.

Luomien perinteisessä tutkimuksessa lääkäri tutkii luomen muotoa, väriä ja reunoja. Melanoomaan viittaavia merkkejä ovat luomen muuttunut ja epäsymmetrinen muoto ja värin tummentuminen. Diagnoosi vahvistetaan laboratoriotesteillä.

Ihotautilääkäri Ken Beer varoittaakin luottamasta sovellusten tarjoamaan diagnoosiin.

- Jos potilaat käyttävät näitä sovelluksia saadakseen vastauksen, että "melanooma" tai "ei melanooma", niin he joutuvat ongelmiin. Sovellus ei voi olla henkilön ainoa ihotautilääkäri, painottaa Beer.

Monia kuluttajille suunnattuja terveyssovelluksia ei ole viranomaisten toimesta testattu. Niiden turvallisuudesta ja tehokkuudesta ei siis täten ole mitään takeita.

Terveyssovelluksien kehittäjät huomauttavat, että heidän sovellustensa tarkoitus ei ole tehdä diagnooseja ja korvata lääkäriä. Heidän mukaansa kyseessä on keino määrittää henkilöllä mahdollisesti olevaa ongelmaa.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas aikuisikäinen amerikkalainen käyttää netin tarjoamia resursseja ja sovelluksia diagnosoidakseen terveysongelmia. Noin 41 prosenttia näistä henkilöistä kertoo saaneensa lääkäriltä myöhemmin vahvistuksen netistä saamalleen diagnoosilleen.

Lue myös:

    Uusimmat