Mainos

Älykkö kenraali Suomeen: Lukutoukka tietää alastaan ja sotahistoriasta tuhansien niteiden verran – myös Suomen

1:42

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim (James) Mattis, 67, osallistuu Suomessa huomenna Pohjoisen ryhmän puolustusministerikokoukseen. Ryhmään kuuluvat pohjoismaiden lisäksi Baltian maat, Puola, Hollanti, Saksa ja Britannia. Mattis tapaa lisäksi kahdenvälisesti presidentti Sauli Niinistön.

Jim Mattis on pisimmän sotilasuran tehnyt maansa puolustusministeri. Everstinä ja kenraaliaikoinaan 2000-luvun alussa Mattis osallistui niin Afganistanin kuin Irakin sotatoimiin.

44 vuotta Yhdysvaltain merijalkaväessä koko uransa palvellut Mattis tuli tunnetuksi tavastaan johtaa joukkojaan sotatantereilla edestä ja keskeltä, mukana ollen. Kovien paikkojen komentajana Irakissa Mattis korosti sotilailleen paikallistuntemusta, kohteliaisuutta ja suositteli esimerkiksi partaa.

Amerikkalaismedia nälvi häntä lempinimellä hullu koira, kun Mattis sanoi, että sotilaan on oltava kohtelias, ammattimainen mutta valmis tappaamaan jokaisen vastaantulijan. Suorapuheinen ja -otteinen Mattis myös kohosi Yhdysvaltain aselajikomennossa korkeimmalle kuin kukaan merijalkaväestä aiemmin.

Virallisella linjalla

Nyt 67-vuotias Mattis ehti olla eläkkeellä vain muutaman vuoden kun Trump kutsui hänet puolustusministeriksi alkuvuodesta. Sotilasuran ohella Mattisiin kuvauksia kuten lukutoukka ja älykkö, joka tietää alastaan ja sotahistoriasta tuhansien niteiden verran, myös Suomen.

Puolustusministerinä Mattis on jättänyt omat terävät lauseensa vähemmälle ja pitäytyy Yhdysvaltojen ulkopoliittisiin linjauksiin. Hän toisaalta sanoo suoraan, esimerkiksi että Pohjois-Korea on selkeä uhka, ja että Venäjä haluaa piirtää rajoja uusiksi voimatoimin, uhaten eurooppalaisia demokratioita.

Suomessa puolustusministerikokouksen asialistalla ovat Pohjois-Euroopan turvallisuus ja transatlanttinen puolustusyhteistyö. Mattisilla on myös Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kolmenvälinen tapaaminen, sekä kahdenvälinen keskustelu presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja