Mainos

"On hauskaa ampua ihmisiä" – nostaako Trump "Hullun koiran" Pentagonin johtoon?

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on vahvistanut harkitsevansa puolustusministeriksi eläkkeellä olevaa merijalkaväen kenraali James Mattisia, jota kutsutaan hurjan luonteensa vuoksi "Hulluksi koiraksi". Asiasta kertoo BBC.

– Ole kohtelias, ole ammattilainen, mutta pidä suunnitelma sen varalta, että voit tappaa kaikki, jotka olet tavannut, näin Mattis neuvoi komentamiaan merijalkaväen sotilaita Irakissa vuonna 2003. 

Trump on vahvistanut harkitsevansa 66-vuotiasta Mattisia puolustusministeriksi ja totesi 44 vuotta merijalkaväessä palvelleen kenraalin olevan "todellinen kenraalien kenraali".

Mattis tunnetaan tinkimättömästä tavastaan suhtautua Yhdysvaltan vihollisiin ja hän on saanut lempinimekseen "Hullu koira". Uralleen elämänsä omistautunut Mattis on saanut myös lisänimen "Soturi-munkki", sillä hän ei ole avioitunut, eikä hänellä ole lapsia.

"On hauskaa ampua ihmisiä"

Mattis jäi eläkkeelle vuonna 2013 vastattuaan sitä ennen Yhdysvaltain sotilasjohdossa Lähi-idän operaatioista.

Mattis on kritisoinut vahvasti presidentti Barack Obaman hallintoa erityisesti sen näkemyksistä Iranin tilanteeseen. Mattis on kutsunut Irania yhdeksi "sitkeimmäksi rauhan uhkaajaksi Lähi-idässä".

Mattis on johtanut joukkoja muun muassa 90-luvulla Persianlahden sodassa ja erikoisryhmää Afganistanissa vuonna 2001. Kenraali on tullut tunnetuksi kunnioitettavan sotiaallisen uransa lisäksi myös kohahduttavista lausunnoistaan.

Vuonna 2005 Mattis sai varsinaisen mediamylläkän aikaiseksi, kun hän oli paneelikeskustelussa kommentoinut taistelemista Afganistanissa viiltävin sanakääntein:

– On hauskaa ampua ihmisiä. Pidän tappelusta.

– Afganistanissa on miehiä, jotka lyövät naista viisi vuotta vain sen takia, että he eivät pidä huntua. Tiedätkö, sellaisissa miehissä ei ole muutenkaan miehisyyttä jäljellä. Joten on helvetin paljon hauskempaa vain ampua heidät, Mattis oli sanonut.

Esteitä virkaan astumisessa?

Vaikka Mattis olisi Trumpin valinta puolustusministeriksi ja Pentagonin johtajaksi, voisi hänellä olla esteitä ennen virkaan astumistaan.

Lain mukaan eläkkeelle jääneen virkamiehen on täytynyt olla virastaan pois ainakin seitsemän vuoden ajan, ennen kuin hän voi toimia puolustustehtävissä. Mattis on ollut eläkkeellä vasta kolmen vuoden ajan, joten häneltä kongressi tulisi vaatimaan häneltä virallista selvitystä siihen, olisiko hän kelpoinen virkaan.

Jos Mattis valittaisiin puolustusministeriksi, olisi hän toinen eläkkeelle jäänyt kenraali, joka johtaisi Pentagonia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.