Mainos

Althea-operaation ensimmäinen suomalainen pääjoukko Bosniaan

Suomalaisten rauhanturvaajien päätehtäviä Althea-operaatioossa ovat viestijärjestelmien ylläpito ja Daytonin rauhansopimuksen noudattamisen valvonta.

Yli 50 suomalaista rauhanturvaajaa lähti tänään Althea-operaatioon Bosnia-Hertsegovinaan. Operaatiossa on yhteensä 230 suomalaista, joista nyt lähteneet muodostavat pääjoukon ensimmäisen osan. Toinen iso osasto lähtee kohdealueelle ensi viikolla.

- Kaiken kaikkiaan matkaan lähtee hyvin kokenut joukko, jolla on tuntumaa rauhanturvatehtävistä kohdealueelta ja muualtakin maailmasta. Neljäsosa lähtijöistä on sotilas- ja siviilihenkilökuntaa. Reserviläisten määrä on näin ollen normaalia pienempi, kertoi lähtökatselmuksen Porin lentoasemalla pitänyt Porin prikaatin komentaja, eversti Markku Aherto.

Tavallisesti joukoista jopa 90 prosenttia on reserviläisiä.

Rauhanturvajoukon perustamisesta, varustamisesta ja kouluttamisesta on suurimmaksi osaksi vastannut Porin prikaati. Koulutus on hoidettu kuudessa viikossa tiiviissä aikataulussa.

- Suomalaisten maine hyvinä rauhanturvaajina ei ole automaatio, vaan se on aina ansaittava. Nöyrä asenne ja paikallisten ihmisten kunnioitus on etusijalla, Aherto muistutti lähtijöille.

Suomalaisten päätehtäviä ovat viestijärjestelmien ylläpito ja Daytonin rauhansopimuksen noudattamisen valvonta. Joukko sijoittuu monikansalliseen pohjoiseen osastoon, jonka vahvuus on noin 1200 henkeä.

Pohjoisen osaston komentajaksi on nimitetty prikaatikenraali Juha Kilpiä ja suomalaisen rauhanturvajoukon komentajaksi everstiluutnantti Veli-Matti Rintala.

Kohdealueella on parhaillaan vakaa tilanne. Althea-operaatio on EU:n tähän asti merkittävin sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.