Mainos

Alpeilla lumikaaos - hätätunnelit turistien käyttöön

Itävallan puoleiset Alpit ovat lumikaaoksessa. Itävallassa satoi eilen lunta paikoin yli metrin ja lumipeite on noussut pienempien alppimajojen katonrajaan asti. Lumivyöryvaaran takia laskijat ovat olleet viikonlopun jumissa useissa hiihtolomakylissä.

– Täällä on aivan valtava lumikaaos, kertoo STS Alppimatkojen toimitusjohtaja Harri Kaijanto Innsbruckista.

– Tilanne on kuitenkin parempi kuin eilen ja toissapäivänä. Lumisade on lakannut ja tilanne on rauhoittunut.

Hiihtokeskuksia on tänään avattu uudelleen ja rinnehisseistä noin kolmannes on tällä hetkellä auki.

– Paikalliset tekevät koko ajan kovaa työtä, jotta rinteet saadaan avattua, Kaijanto sanoo.

Lumivyöryvaaran lisäksi kaatuneet puut sekä lumiseinät ovat sulkeneet useita teitä ja raideyhteyksiä. Tiet pyritään kuitenkin avaamaan tänään iltapäivällä.

– Kylässä olevilla laskijoilla ei ole ollut mitään vaaraa, koska lumivyöryvaara on ollut tieosuuksilla, Kaijanto toteaa.

Hätätunnelit käyttöön

Alpeilla on vuosien varrella kuitenkin opittu vastaamaan myös luonnon äärimmäisiin olosuhteisiin. St. Antonin hiihtokeskus ei anna lumivyöryjen tai kaatuneiden puiden haitata alppiturismia.

Vuonna 1989 St. Antonin kylässä oli valtava lumivyöry, jolloin koko kylä jäi eristyksiin yhdeksäksi päiväksi. Suuren lumivyöryn jälkeen kyläläiset rakensivat hätätunnelin, jonka kautta he pystyvät poistumaan kylästä hätätilanteen sattuessa.

– Meitä oli eilen sadan henkilön ryhmä, jossa 60 Suomalaista laskijaa menossa St. Antoniin. Kahden, kolmen tunnin yrityksen jälkeen viranomaiset avasivat hätätunnelin "väärään suuntaan" ja kaikki pääsivät onnellisesti kylään yöksi, Kaijanto sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.