Mainos

Alokkaat astuivat palvelukseen lähes -40 asteessa: "Hyvin kestää – pakkanen on osa meitä"

Asepalvelukseen astuminen on ollut Sodankylässä ja Rovaniemellä varsinainen kylmä suihku, kun pakkasennätyksiä on rikottu heti ensimmäisellä palvelusviikolla. Everstiluutnantti Jussi Viinamäki pitää pakkasta vain hyvänä asiana.

Muoniossa on tänä talvena mitattu jopa –41 pakkasastetta ja muuallakin Lapissa on hätyytelty 40 miinusasteen lämpötiloja.

Erityisen harmillista tämä on Sodankylässä ja Rovaniemellä palvelukseen astuneiden alokkaiden kannalta. Pakkanen alkoi kiristyä juuri, kun he alkoivat suorittaa palvelustaan.

Everstiluutnantti Jussi Viinamäki kertoo, että alokkaat ovat olleet paljon ulkona ja harjoitelleet esimerkiksi hiihtoa ja aseenkäsittelyä.

– Hyvin ne kestää. Tämähän on meille hyvä asia, koska olemme arktisia osaajia, Viinamäki kiteyttää.

Viinamäen mukaan talvi ei tunnu poikkeuksellisen kylmältä. Hän muistelee lämpötilojen olleen samaa luokkaa silloin, kun hän itse oli alokkaana vuonna 1992.

– Kuten eräs kouluttajistani silloin sanoi, pakkanen kuuluu henkilökuntaan täällä. Se on tavallaan osa meitä.

Paleltumat yksittäistapauksia

Viinamäen mukaan ulkoiluun varaudutaan Lapin jääkäripataljoonassa riittävällä vaatetuksella. Riittävällä vaatetuksella estetään paitsi kylmän tunne, myös paleltumat.

Viinamäen tietoon ei ole tullut paleltumatapauksia tänä vuonna.

– Paleltumat eivät ole tyypillisiä täällä. Siihen kiinnitetään huomiota osana huolenpitoa alaisista ja koulutettavista. Epäilemättä on joskus ollut yksittäistapauksia, missä joku on paleltunut, Viinamäki kertoo.

– Kun ryhmässä ollaan, voi tarkkailla vähän sitä kaveriakin, että miltä naama näyttää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.