Mainos

Näin Lapin kansainvälinen talviharjoitus on sujunut: "Lunta riittää mutta pakkanen puuttuu"

9:15

Lapissa viikko sitten alkanut kansainvälinen talviolosuhdeharjoitus on onnistunut hyvin, vaikka sää olisi saanut olla järjestäjien mukaan vaikeampikin.

Kaikkiaan Utin jääkärirykmentin harjoitus on tuonut pohjoiseen Suomeen noin 530 henkilöä puolustusvoimista ja rajavartiolaitoksesta. Kansainvälisten osallistujien yhteismäärä on noin 110.

Harjoituksen tukikohdat ovat Ivalo, Enontekiö ja Rovajärvi. 

Alkuviikolle ennustetut keväiset lämpöasteet eivät harjoituksesta vastuussa olevia huoleta.

– Olosuhteet ovat olleet erinomaiset lumen määrän suhteen, lunta on ollut yli metrin, mutta pakkasta on ollut miedosti, kertoo Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Ali Mättölä Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa.

– Tänään aamulla on 4-5 astetta pakkasta, mutta enemmänkin voisi olla. 

Harjoitus jakautuu kahteen osaan. Alueella on helikopteritoiminnan talviolosuhdeharjoitus, jossa harjoitellaan helikopterien toimintaa ja huoltoa talven lumisissa olosuhteissa.

Samaan aikaan ammattisotilaat harjoittelevat muun muassa etenemistä suksilla, moottorikelkalla sekä majoittumista ja ammuntoja lumisissa olosuhteissa.

Minkäänlaisia kurinpidollisia ongelmia ei harjoituksissa ole ollut, Mättölä kertoo.

– Kuri rakentuu joukkojen sisäisen kiinteyden kautta, ja tämän kautta he pystyvät suorittamaan tehtävänsä. 

Huomenta Suomessa vierailleet Eerik Lehto ja Heidi Tuomola Kaartin jääkärirykmentin killasta kertoivat omista rankoista hetkistään varusmiespalveluksessa.

– En voi sanoa, että heillä (nykyvarusmiehillä) olisi yhtään helpompaa. Palvelus on muuttunut niin paljon, sanoo Kaartin jääkärirykmentin killan Lehto.

– Kaikki nykyajan kriisinhallintatehtävät, uudet aseet ja menetelmät vaativat uudenlaista tietoa. Varusmiesten koulutuksen uudistuttava on uusiuduttava.

8:02

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.