Mainos

Amerikkalaiset harjoittelevat talvisodankäyntiä Lapissa – "Kaikki ovat, että vau – hyvä kun tällaista opetetaan"

Lappiin suomalaiseen talvioppiin saapuneet ruotsalais- ja yhdysvaltalaissotilaat ovat aloittaneet Jääkäriprikaatin talvisodankäynnin peruskurssin hankalissa sääolosuhteissa. Kyse ei tällä kertaa ollut kuitenkaan nenät päähän jäädyttävästä pakkasesta.

– Kuulostaa vähän hassulta, mutta lämmin keli on hieman hankaloittanut kurssin alkua, Jääkäriprikaatin kapteeni Juha Massinen kertoo.

– Eilen lämpötila kävi plussan puolella ja oli nuoskalunta, joka tarttui kiinni suksien pohjiin. Sää asettaa haasteita myös pukeutumisen osalta. Jos lähdetään hiihtämään täyspakkauksen kanssa, täytyy siihen suhtautua ihan eri tavalla kuin jos olisi vaikka -10 tai -20 astetta pakkasta, hän jatkaa.

Yhdysvaltalaiset ottivat varaslähdön

Maanantaina alkaneelle, kahden viikon mittaiselle kurssille osallistuu noin 30 sotilasta. Heistä kolmaosa tulee Suomesta, loput Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Yhdysvaltalaissotilaat saapuivat Suomeen jo viime viikonloppuna. He ottivat varaslähdön hiihtoharjoituksilla.

– Aiemmasta viisastuneena teimme niin, että he tulivat tänne hieman aiemmin ja olivat peruskoulutuksessa viikonlopun. He saivat tuntumaa olosuhteisiin ja ennen kaikkea hiihtämiseen. He ovat omilla kursseillaan menneet vuoristoisessa maastossa hieman erilaisilla välineillä ylös- ja alaspäin. Kun lisätään rinkka ja ahkion veto, se on heille uutta.

– Eivät he ole kuitenkaan nikotelleet sen enempää kuin suomalaisetkaan tässä vaiheessa.

"Kaikki ovat olleet, että vau"

Vaikka suksi ei ole lämpimien säiden vuoksi luistanut aivan odotetusti, osallistujien harjoituksista antama palaute on Massisen mukaan ollut positiivista.

– Opetamme perusteellisesti pieniäkin yksityiskohtia hiihtämisestä ja suksilta ampumisesta. Kaikki ovat, että vau – hyvä kun tällaista opetetaan. Nämä asiat ovat heille tärkeitä tulevaisuudessa, kun he tekevät varusmieskouluttajan hommia tai suorittavat sodanaikaisia tehtäviään.

Hiihtotaitojen lisäksi kurssilla on käyty läpi muita talvella luonnossa selviytymiseen ja talvitaisteluun liittyviä taitoja, kuten asianmukaista talvipukeutumista, ahkion pakkaamista ja käsittelyä sekä tulentekoa.

Harjoitusten tahti kiristyy Massisen mukaan edelleen, kun sotilaille opetetaan kaadetun poron käsittelyä ja tilapäisten lumimajoitteiden rakentamista.

– Ne ovat monille sellaisia elämyksiä, joita ei siviilipuolelta tai edes sotilaspuolelta löydy, Massinen toteaa.

Viime vuoden maaliskuussa Lapissa harjoittelivat saksalaiset. Katso video: 

1:44

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.